Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал Бано и Ромина Пауър отново в България за голям съвместен концерт

Заедно не са идвали у нас от 1984 г., когато са изнесли рецитал на "Златният Орфей"

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-обичаният и безспорно най-известният италиански дует в света се събра отново преди няколко месеца. Ал Бано и Ромина Пауър са емблема за италианската поп музика. Почти 20 години след тяхната раздяла, тази година те отново са заедно и след няколко участия в различни шоу програми, те вече са готови да изнесат и първия си съвместен концерт в България заедно след дългото прекъсване. Големият им бестов концерт ще бъде тази вечер в най-голямата зала у нас "Арена Армеец".

Семейството на италианския тенор Ал Бано Каризи и дъщерята на холивудската легенда Тайрон Пауър се разпадна през 1999 г., а основен мотив за разрива бе отчуждението след безрезултатното търсене на дъщеря им Иления Каризи, която изчезна няколко години по-рано. Оттогава двамата общуват предимно с адвокатите си, а раздялата им е тема табу в индивидуалните им интервюта.  Ал Бано продължи рестартира соловата си кариера, след което изнася и няколко концерта в България. Той създава и второ семейство в Италия. Ромина се мести в САЩ, където се отдава на писане на филмови сценарии и на автобиографията си. Ледовете помежду им се стопяват през 2013 г., когато руският бизнесмен Андрей Агапов ги събира за общ концерт в Москва заедно с други изпълнители. Експериментът се оказва успешен и не след дълго двамата пеят пред публика в САЩ, Канада и Испания. През юни тази година изкараха и първата си вечер заедно в Италия, в двувековната „Арена ди Верона”.

Двамата се запознават през далечната 1967 г. по време на снимките на филма „Nel Sole“, едноименната песен е един от първите хитове на Ал Бано. Женят се три години по-късно. Ромина, като дъщеря на актьор си има своята най-голяма страст - киното. Певческите й данни не са блестящи, но двамата започват да се изявяват заедно на музикалната сцена. До 1983г. двамата заснемат седем филма, а първата им плоча излиза през 1975г. Успехът им идва с песента "Prima notte d'amore" от 1977г.

През 1982 г. дуетът чупи всички рекорди в родината си с цели четири песни в Топ 10 на Италия. През същата година Ал Бано и Ромина участват на фестивала за популярна италианска песен в Санремо с „Felicità“ и се класират на второ място. Песента става огромен хит в цяла Европа и продава рекордните 6 милиона копия. Две години по-късно, през 84-та дуетът печели първа награда на фестивала с хита си „Ci sarà“.

Безспорно 80-те години са най-успешният период за Ал Бано и Ромина. Песните им са известни не само в Европа, но и отвъд океана.  За латиноамериканския пазар двамата издават някои от албумите си и на испански. Следващите им хитове са "Libertà" и "Sempre Sempre". През 1987г. участват отново на фестивала в СанРемо, песента им "Nostalgia canaglia" се класира на трето място.

В началото на 1994 г. семейното щастие на двойката е помрачено от изчезването на най-голямата им дъщеря Иления Каризи в САЩ. Двамата отменят всичките си концерти и посвещават цялата си сила и енергия в нейното издирване, което за съжаление остава безрезултатно. Година по-късно издават последния си съвместен проект „Emozionale“, след което всеки тръгва по свой собствен път. Раздялата им е обявена официално от самия Ал Бано през 1999 г. в открито писмо до eдин от най-известните италиански седмичници. Като причина за отчуждението е посочено мистериозното изчезване на дъщеря им. По-късно Ромина се премества за постоянно в Америка, а Ал Бано остава в Италия и продължава да издава солови албуми и през новия век. Изнасял е самостоятелни концерти и у нас, в зала 1 на НДК.

Изненада за българските почитатели тази вечер ще бъде и подгряващата група "Тоника СВ", и то в оригиналния си състав. Нашите музиканти са получили лична покана от италианските си колеги да се включат в грандиозното събитие в София. Те усилено репетираха за концерта си довечера и ще изпеят някои от най-известните си песни в Зала "Арена Армеец" в 20 ч., преди италианските звезди да поздравят с "Buona sera" българските си почитатели.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 години група D2

Емблематичната група D2 ще отбележи 25 години на сцената с концерт в зала 1 на НДК. Събитието ще се състои  на 10 май 2024 г. Бандата ще изпълни на живо песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения, както и съвсем нови песни, които подготвя в момента. Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 02.05.24 в 14:25
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 13:02

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25