Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарните тайни, които създават магията на празника

Златни обеци, Долна Оряховица, средата на IIIв от н.е.(Cat. No 55a), Roman Jewellery (A collection of The National Archaeological Museum - Sofia), L. Ruseva-Slokoska, 1991
Снимка: Мария Йорданова
В "Джинджифил" тази вечер отново присъства кулинарната рубрика на предаването заради предстоящите празници - Бъдни вечер и Коледа, които по традиция свързваме със специалната трапеза, натоварена с нелеката задача да събере на масата цялото семейство и да допринесе за празничната атмосфера.

Решихме да се спрем на приготвянето на хляба за Бъдни вечер, който, знаете, заедно с традиционните постни ястия, задължително присъства на празника и крие монетка, която се пада на късметлията в къщата. В някои райони на страната по този повод се прави питка само със сода, но питите с мая също са подходящи и отговарят на изискването да са "постни", тъй като при приготвянето им не се използват яйца, мляко или каквито и да е други продукти с животински произход.

Рецептата може да откриете в блога viaaristotelis.blogspot.com (тук), който ни гостува днес, и където е описан и един вариант на украса на обредната пита -  геометричен мотив - лозов лист, който се оформя лесно само с помощта на нож. Като модел са използвани златни обеци от III век, открити в района на Долна Оряховица (област Велико Търново), традиционен винарски  район. (обеците може да се видят на снимката, която илюстрира публикацията)

Украсата на питите, които се приготвят за празници (Коледа, Великден, Гергьовден) е богата и разнообразна, като предпочитаните мотиви са натоварени със символика. Оформянето на празнична украса често е сложно и изисква голямо майсторство. Възможно е обаче и с по-малко усилия от тестото да се изработят елементи за украса, свързани с традиционни символи. Такъв символ, който е неотменна част от обредността на Балканите и присъства в изкуството и занаятите от хилядолетия, е лозата. 

Преди да започнете подготовката на трапезата може да чуете есето на Мария Йорданова с предпразнични (и не само кулинарни) разсъждения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виена Шьонбрун Оркестра

Най-фееричният виенски оркестър носи коледна атмосфера в София

Последната седмица преди Коледа в София започва с два концерта на един от най-фееричните ансамбли в Европа - „Виена Шьонбрун Оркестра“. Тяхното музикално пътешествия из България започна от Пловдив на 10 декември и премина през няколко големи града, за да стигне до столицата. Концертите са в зала „България“, като поради големия интерес те са два в..

публикувано на 15.12.24 в 11:48
Сотир Немов и Ангел Джоргов

Самоков: най-важното е общността

Ангел Джоргов,  Кмет  на Самоков   за ски сезона, който се открива днес, за коледните украси и програми и всичко градско: "Открихме сезона на Мальовица, има сняг - не толкова, колкото ни се иска. Надяваме се, че природата ще е с нас. Мальовица е много красив семеен курорт. За Боровец продължаваме с безплатни карти за записаните деца в ски и..

публикувано на 15.12.24 в 11:35
Радослав Христов, Веселин Бързанов и Цветелина Николова

Който инвестира в образованието, инвестира в града

Цветелина Николова е преподавател в ПТГ "Никола Вапцаров" и координатор на Иновационния лагер, който се прави от години. Той е за целия регион. Провежда се подобно на Junior Achievement, България. Идеята на тази глобална инициатива е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл, да..

публикувано на 15.12.24 в 10:30
доктор Стамен Григоров

Историята оживява - доктор Стамен Григоров, част 1 - Lactobacillus Bulgaricus

В поредицата “Историята оживява” ви представяме живота и откритията на доктор Стамен Григоров.  За големия български лекар и микробиолог разказват Ирена Иванова и Венета Костадинчев. Те са представители на фондацията “Доктор Стамен Григоров”. Благодарение на техните усилия и на съмишлениците им можем да посетим единствения Музей на киселото..

публикувано на 14.12.24 в 16:00

Софийски разкази - улица Раковски

С урбаниста Здравко Петров говорим за  улица Раковски : "Това е една от дългите улици, богата на развитие и история. Като сокак е съществувала между "Цар Освободител" и ул."Искър", откъдето са започвали бостаните.  На нея е една от най-интересните църкви е недалечната от Сточна гара "Св.Параскева". Навлизайки в карето на арх.Лазар Парашкеванов,..

публикувано на 14.12.24 в 15:00
Над пет коня в Берлин, 1912

Адресите на любовта - Лазар Добрич

Днес, 143 години след рождението на Лазар Добрич, българите едва ли знаят нещо повече за него, освен че е един от създателите на националния цирк.  Неговото име е епоха в световното изкуство на манежа, авторските му номера все още печелят овации, но за времето си акробатът е бил и един от големите световни Дон Жуани. И също като първоизточника на..

публикувано на 14.12.24 в 14:00

Защо трябва да има Коледа

Темз Арабаджиева за третата част от зимната поредица на Елин Хилдебранд „Зимни бури“: „Тази година се появи продължението на поредицата – с доста хумор и както винаги - с лек трилър елемент." Защо идилията не е пълна и какво се случва на героите – в книгата, останалото – в звуковия файл. Втората книга, избор на Темз е луксозното издание на..

публикувано на 14.12.24 в 11:18