Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С боб и леща срещу глобалното затопляне или какви са естествените алтернативи на месото?

В четвъртия курс „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ на Училища за готвене на За Земята ще научим как бобовите като пълноценна и здравословна алтернатива на месото могат да ни помогнат да намалим съществено екологичния си отпечатък. Има и още една причина да посветим цял курс на тях - 2016-та е обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Природата е създала много по-приемлива алтернатива от месото на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са основателни причини да предпочетем тази храна пред месото. Заедно с нашите лектори от За Земята и Slow Food България ще се запознаем с хранителните ползи от бобовите, ще научим повече и за разнообразието на тези култури в страната и по светa, и не на последно място защо тази храна има почти пренебрежително въздействие върху околната среда.Михаела Белорешка, която е гост-готвач, ще сподели с участниците на курса полезни съвети за по-бързи или бавни разнообразни бобови ястия.

Основната причина за промените в климата е натрупването на парникови газове в атмосферата. Увеличената им концентрация води до повишаване на температурите на планетата. Интензивното животновъдство е втория най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При храносмилането на повечето преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако животновъдството не се беше превърнало в огромен бизнес, който изцяло промени начина на хранене в т.нар. развит свят.

Въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехрана на голяма част от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно в малки и семейни стопанства.

Курсът „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ ще се проведе на 23 февруари от 19:00 до 22.00 часа на ул. "Кораб планина" 8.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Велизар Пеев и шоколадената фабрика

Велизар Пеев и шоколадената фабрика са в центъра на нашия интерес днес: На 7.11.1901, Велизар Пеев отваря врати първата шоколадова фабрика в България. Какаовите зърна се внасят от Латинска Америка. Първият уред за разбъркване на шоколадовата смес му се изпраща от самия Линдт. На шоколада не пише, че е произведен в България. Защо, както и к акви са..

публикувано на 18.01.25 в 15:00
Пейо Яворов и Дора Габе

Адресите на любовта - Любовният триъгълник между Яворов, Дора Габе и Екатерина Ненчева

Днес ще ви раздипля патетичната любовна история на поетите Екатерина Ненчева, Пейо Яворов и Дора Габе. В Легендите на София съм разказвала и за тримата, но днес ще разкрия кой в кого е бил влюбен. И понеже за Екатерина Ненчева, първата българска писателка дръзнала да  вплете в стихове любовните си пориви, се знае сравнително малко, отделям повече..

публикувано на 18.01.25 в 14:00
Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор)

В трудното има любов и доброта

„ Градината на доброто “ е не просто  документален филм с благотворителна цел. Милена Илиева (сценарист) и Силвия Пешева (режисьор) ни разказват историята: "Филмът е за Милена Боева. Тя прави тази градина " Вдъхновение " в Божурище и създава 15 работни места за младежи в неравностойно положение. Работата им помага да бъдат самостоятелни. В тази..

публикувано на 18.01.25 в 12:08

Изненадите на фениксите

Тодор Адамски, основател на групата "Феникс" за промоцията на албума им "Ритуал" с участието на група "Графит":  "Ние сме доста древна ъндърграунд група още от 1984, в 2012 се събрахме отново с променени членове и скромна дискография. Към момента сме петима. В заглавната песен тази вечер доктор по българска филология участва с кавал. Вкарали сме..

публикувано на 18.01.25 в 10:56

Вкусът на киното

Започва Менар филм фест със специално събитие – поканата е от Здравко Григоров: "До 30 януари продължава фестивалът. Съботната вечер е много интензивна - паралелно са 4 много силни филма (подробности в звуковия файл). Тази година разширяваме границите със Саудиска Арабия. В неделя следобед заедно с инициативата "Храна за размисъл" ще се опитаме да..

публикувано на 18.01.25 в 10:43

Награди за ценностите и културата

Започва кандидатстването за осмите годишни награди „Employer Branding awards” – подробности от Надя Маринова, главен редактор на B2B media, организатори на събитието: "Това са награди за успешно изграждане на работодателския бранд. Има какво да се покаже заради технологичния напредък, успяваме да уловим тези, които ги прилагат и да ги покажем. Имаме..

публикувано на 18.01.25 в 10:28