Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на жената

| обновено на 08.03.16 в 15:08
Снимка: Цецо Папазов

Днес е Международният ден на жената. 8-и март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал като политическо събитие, празникът днес е повод мъжете да изразят своето внимание към жените около тях. На този ден по традиция се подаряват цветя.

Преди повече от сто години по време на Първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин, се приема всяка година в началото на пролетта да се празнува Денят на работничките и международната им солидарност, с цел мобилизация на женските трудови маси в борбата за равноправие. Оттогава до днес, въпреки промените, Международният ден на жената все така е повод за искания и очаквания.

По повод Деня на жената днес от 12 до 16 часа в консултативните кабинети на Клиниката по кардиология в "Пирогов" водещи специалисти от болницата оценяват сърдечния риск при дамите. Инициативата е на работна група "Жени и сърдечно-съдов риск" и Дружество на кардиолозите в България. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон: 02/91 54 410. 

По традиция на този ден цветята са най-желаният знак на внимание.

Рози, хризантеми и лалета, Плевен днес прилича на цветна градина.

Купуват и мъже, и жени, предпочитат пролетните, по-нежни цветя. Има вече желаещи за по-скъпи букети от рози, лилиуми. Да има клиенти, хората да са весели, в настроение, да си подаряват цветя и да си изкарат хубав празник, това е най-важното – казват продавачите в цветарските магазини.

Цветята са за мама, за любимата жена, казват плевенчани. Осми март не е комунистически празник. Той произлиза от Съединените щати. Това е един израз на уважение към собствената жена и към всички други жени. Важното е да се празнува – допълват те.

За четвърти път в Смолян се провежда осмомартенски турнир за "Купата на Кмета". Състезанието започва в този час на новото минифутболно игрище на стадиона в областния град. Умения с топката ще демонстрират ученички от 4 до 8 клас. Отборът победител ще получи "Купата на Кмета". Предвидени са и индивидуални награди: за голмайсторка, най-добра вратарка, най-полезна и най-технична футболистка. За всички състезателки ще има цветя от кмета.

Мъжете от Ямбол споделиха, какво е отношението им към този празник:

Това е много хубав празник. Трябва да се уважават жените. Аз работя в куриерска фирма. Всеки ден има пратки, но днес е по-специален ден и има повече. Много цветя носим, общо взето рози, големи букети. Жените ги приемат с усмивка, с изненада. Някои изобщо не очакват и тогава е най-хубаво.

За мъжа е ден на признание, уважение и любов към жената. Мъжът не трябва да прави нещо особено на този ден. Той просто, ако има някакви чувства, би трябвало да ги изразява през цялата година - бяха част от мненията на мъжете.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Надежда Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.