Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Разпети петък няма никакви дейности, освен църковните

| обновено на 29.04.16 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Днес е предпоследният ден от Страстната седмица - Велики Петък, когато Исус Христос е бил разпънат на кръста.

В центъра на православните храмове се изнася плащеницата, изобразяваща положения в гроба Христос.

За Църквата Велики петък, известен още като Разпети, е най-тъжният ден в годината. Исус Христос е погребан в каменен гроб, изкопан в скала. Отпред е поставен огромен камък и стража. В храмовете се извършва Неговото опело. Постът е крайно строг. По канон няма никакви дейности, освен църковните. В храма се припомнят и се преживяват Христовите страдания, смъртта и погребението Му. В средата на църквата се издига разпятието на Исус Христос, а в края на вечерното богослужение плащеницата се поставя върху Светия престол в олтара. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето Му от кръста. През целия ден вярващите ходят на църква и някои обичат да минават под масата, върху която е положена плащеницата на Разпети петък.

Патриарх Неофит ще отслужи Опело Христово привечер в митрополитската катедрала "Св. Неделя".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Храмът "Св. Петка" в Брезник пази мощите на светицата

Средновековният храм "Света Петка“ в Брезник пази мощите на Св. Петка и много хора посещават църквата с желанието да се излекуват със силна вяра, търсейки помощта и силата на светицата. Брезнишкият храм пази стари църковни книги-реликви, по..

публикувано на 29.04.16 в 09:13

Богословът Даниела Алентинова: Преминаването под Христовата плащеница не е само за опрощение

На Разпети петък сутрешните църковни богослужения напомнят за страданията, разпятието и погребването на Исус Христос. В средата на храма за поклонение се изнася и светата плащеница, която изобразява Спасителя, положен в гроба. Вечерта се..

публикувано на 29.04.16 в 08:56

Най-старият плевенски храм - поглед отвътре

Най-старият храм в Плевен - "Св. Николай", единственият местен паметник от Възраждането с национално значение, който е под закрилата на ЮНЕСКО, пази в историческата си памет множество любопитни детайли. На мястото на днешната църква през 12 век..

публикувано на 29.04.16 в 08:48