Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословът Даниела Алентинова: Преминаването под Христовата плащеница не е само за опрощение

Снимка: www.pravoslavieto.com

На Разпети петък сутрешните църковни богослужения напомнят за страданията, разпятието и погребването на Исус Христос. В средата на храма за поклонение се изнася и светата плащеница, която изобразява Спасителя, положен в гроба. Вечерта се извършва Христовото опело, след което с плащеницата с траурни песнопения се обикалят храмовете.

Как врачани посрещат Велики петък и какво символизира минаването под плащеницата:

Не може да се обясни. Това е нещо много лично, много съкровено.

То е за здраве.

Опрощаването на греховете не може да стане само с минаване под масата или под плащеницата. Важното е да бъдем съпричастни. За да сме наистина вярващи, а не просто да се наричаме така, казва богословът Даниела Алентинова и продължава своите размисли:

Силата на възкресението е велико чудо, което няма аналог в човешката история. Покланянето пред плащеницата е не просто църковен ритуал, това е част от нашата вяра. Ако стоим и слушаме за какво става дума, а не просто присъстваме в храма и си говорим за нещо различно от ежедневието ни, ако слушаме богослуженията, всяка година можем да присъстваме на това събитие отпреди две хиляди години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.