Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои реконструкцията на пространството пред Централна гара

Снимка: БГНЕС

Предстои цялостна реконструкция и преустройство на пространството пред Централната жп гара в столицата с обща площ от 22 дка. Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн. лв. Предпроектното проучване беше представено в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД.


Герджиков припомни, че след решение на СОС от юли миналата година "Пазари Възраждане" извърши неотложен ремонт на подлеза. В резултат там вече има камери за видеонаблюдение, денонощна охрана, патрул на Общинска полиция, осветление в подлеза.  Подменени са част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания, има безплатна обществена тоалетна.

Решението на СОС да прехвърли стопанисването на предгаровото пространство е успешно, посочи Герджиков. Дружеството е доказало, че може да управлява добре публични пространства.

По думите на председателя на СОС следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на улично ниво и под земята. Ще се кандидатства за финансиране по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

В момента през предгаровия площад преминават на ден около 20 хил. души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих.
"Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от УАСГ.

Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на НКЖИ, които стопанисват жп гарата, съобщи Елен Герджиков.

В резултат на предпроектното проучване "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти, които сега са 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене.

Предвижда се пространство за временни тематични пазари, видеостена в източната част на площада и ескалатор откъм бул. "Мария Луиза". Планира се частично покриване на Ротондата.

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди, а от търговските обекти те искат банка, застрахователни офиси и аптека.

Проектът предвижда търговските обекти в подземната част да бъдат намалени на половина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:15

Пострадалият при катастрофата на Централна гара е в стабилно състояние

Нощта е преминала спокойно за пациента, който беше хоспитализиран в "Пирогов" след снощния инцидент на Централна гара - София. Мъжът е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Днес предстои диагностично уточняване на здравния му статус. Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София Във вторник вечерта в..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Продължават закъсненията на влакове след инцидента на Централна гара - София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 08:11

Шестима души са с леки наранявания след инцидент на Централна гара - София

Не е имало челен сблъсък между двата влака на Централна гара - София около 16.40 ч. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който посети мястото на инцидента: "Влак, който е композиран на Централна гара и трябва да замине за Пловдив, и друг влак отзад, който прави маневра с три вагона, трябва да спре на дистанция зад него. На машиниста му..

публикувано на 28.05.24 в 18:41

Опознаване на метрото с посещения "зад кулисите" в Деня на детето

На 1 юни, между 10:00 и 15:00 часа , децата в София ще имат възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак .  Това съобщиха от "Метрополитен". Освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините "спят" в депото , и ще се..

публикувано на 28.05.24 в 15:12

Обявяват резултатите от НВО на четвъртокласниците до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 13:33

Голямо закъснение на влакове заради компютърен проблем на Централна гара - София

Софтуерен проблем с компютърната централизация за управлението на стрелките на Централната гара в София е причина за голямото закъснение на влаковете на гарата снощи, съобщиха от компанията "Железопътна инфраструктура".  В резултат на повредата някои от влаковете, сред които до Варна и Бургас, са се движили със закъснение до 2 часа. Аварията е във връзка..

публикувано на 28.05.24 в 11:37