Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Цветалина Танкова: Стресът и храната са провокиращи фактори за диабет

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология

Всеки пети човек с наличие на рисков фактор развива диабет, е показало проучване на Клиниката по диабетология на Университетска болница по ендокринология към Медицинския университет в София. Изследването е обхванало 4500 души. 

По повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, гост в студиото на Радио София е началникът на клиниката проф. д-р Цветалина Танкова.  Тя определи заболяването като коварно, защото може да се развива без симптоми с години. А води до сериозни увреждания на различни органи и до различни заболявания. 

Захарният диабет тип 2 е генетично заболяване и от факторите на околната среда зависи дали ще се изяви и на каква възраст. Този тип диабет е считан за диабет на възрастните в миналото, сега обаче от него страдат дори деца. А провокиращ фактор може да бъде и нездравословното хранене, и нездравословният режим на хранене.  

"Повечето хора се хранят само вечер, или основното им хранене вечер и казват: аз ям само веднъж на ден, но напълнявам. И като започнат да се хранят по няколко пъти на ден започват да отслабват. Преди години се коментираше, че който яде сладко се разболява от диабет, а не е точно така", каза проф. Танкова. 

Въпросът е с какви количества храна товарим организма! 

"Едно хранене с по-голямо количество храна е един мощен стимул за организма да отделя по-голямо количество инсулин. И така с това нездравословно хранене, с времето инсулинът може да се поизчерпи и човек да развие диабет. Нездравословното хранене включва също приемането на много мазнини, бедни на фибри храни. Не е само сладкото и захарта това, което води до развитието на диабет, а въобще калоричните храни, общият калораж в храната", обясни проф. Танкова.

90% от хората с диабет са с наднормено тегло

Има и хора с нормално тегло, но и те водейки нездравословен начин на живот, въпреки че са си запазили теглото, развиват диабет, най-вече когато имат провокиращ фактор. А той може да е заседналият начин на живот и времето прекарано пред кюмпютъра. По време на физическата активност се подобрява действието на инсулина в организма, контролира се кръвната захар и се поддържа по-нормално телесно тегло. Препоръчват се по 30 минути на ден, като това може да е само ходене или качване по стълби.

Още - за влиянието на алкохола, за приема на медикаменти и начина на лечение - чуйте разговора с проф. д-р Цветалина Танкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52