Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 13.11.25: Нова, по-голяма и по-скъпа платена зона за паркиране в София

В четвъртък, темите от деня в предаването "Форум", коментира урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". Заедно с водещия Константин Лавсов, се спряха на следните теми: -   Нови цени, по-голям обхват и по-дълго работно време за зоните за платено паркиране в София. Цената за паркиране в синя зона става 2 евро на час, в зелена..

публикувано на 13.11.25 в 19:05

Будните умове на България във филма на Николай Василев "Социално силните"

На 18 ноември, в кино "Люмиер“, в рамките на "Киномания“ е премиерата на "Социално силните“ – документален филм на Николай Василев с мисия да предизвика дебат какво общество искаме и какъв е пътят да го изградим. Филмът продължава лентата "Формулата на Тео“ и представя част от реализираните ученици на учителя Теодосий Теодосиев като..

публикувано на 13.11.25 в 18:06

СОС не одобри новата структура на Столичната община, предложена от кмета Терзиев

Очаквано докладът за нова структура на Столичната община беше обект на сериозна критика и обсъждания по време на редовното заседание на Столичния общински съвет. В крайна сметка общинските съветници не одобриха промените. Заявките, че новата структура на администрацията на Столичната община ще бъдат подложени на задълбочена дискусия и критика,..

публикувано на 13.11.25 в 17:15

Безплатни консултации за хора с диабет и метаболитни нарушения в ИСУЛ

Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще извършва безплатни консултации по повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме на 14 ноември. Консултациите ще се провеждат през деня (14 февруари) в кабинет 214 (ет.2 над Спешно отделение) между 11.00 и 17.00 часа...

публикувано на 13.11.25 в 16:54
Боряна Рангелова и Ирина Гуновски

С гейминг турнир от "Заедно в час" доказват, че обединявайки се около нещо добро, всеки може да бъде будител

"Отборът на Будителите" е благотворителен гейминг турнир на Фондация "Заедно в час" за набиране на дарения, в подкрепа на програмата "Училища за пример". Под мотото "Будителството е колективна игра" целта на инициативата е да подкрепи българското образование и да покаже, че будителството днес не е само в книгите - то е в действията, споделените..

публикувано на 13.11.25 в 16:44

Нови цени, по-голям обхват и по-дълго работно време за зоните за платено паркиране в София

Мащабна реформа в паркирането в столицата утвърдиха общинските съветници. Освен нови цени за платено паркиране в синя и зелена зона, се променя обхвата и работното време . Новостите в системата на организация и действие на платения режим на паркиране бяха утвърдени в поредица от доклади, които Столичният общински съвет потвърди почти с пълно..

публикувано на 13.11.25 в 16:22

"Операция Кино София" гостува на НЧ "Луи Брайл 1928" с филма "Брайтън 4"

"Операция Кино София" продължава своите прожекции в райони в периферията на Столичната  община с вход свободен. Целта е жителите на тези населени места да имат достъп до публични прожекции на европейско и световно кино. Приобщаването на публика с нарушено зрение към възможността да възприемат специално адаптирани филмови творби, е..

публикувано на 13.11.25 в 15:56