Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Джунгли, скакалци и твърдоглави баби” - разказ за невероятните приспособления на дивите животни

Необикновените истории на зоолога Антония Хубанчева с кауза и доза диво вдъхновение в Ratio на 15-ти юли. За едно вълнуващо пътешествие през амазонските джунгли, из Карибите към сензорния свят на прилепите и обратно в сърцето на София - за всичко това разказа в предаването “Радиокафе” зоологът Антония Хубанчева . “Джунгли, скакалци и твърдоглави..

публикувано на 14.07.25 в 17:22

С планински пътешествия и примамливи дестинации игнорирайте градската жега

Много от нас не понасят температури над 35 градуса, но е лято и е юли, така че е в реда на нещата времето да е горещо. Въпросът е как да се спасим от жегите , особено по пладне, когато температурите са в своя пик. Единият вариант е да стоим в затворено помещение с климатик. Но това е много по-нездравословно, отколкото да отидем в парка..

публикувано на 14.07.25 в 16:40

Автобусната нощна линия N4 вози до двата летищни терминала на София

От тази нощ двата терминала на Летище "Васил Левски" в София ще бъдат обслужвани от автобус от мрежата на градския транспорт, припомнят от аеропорта. В края на юни Столичният общински съвет гласува предложението с цел подобряване достъпа и облекчаване на придвижването на хилядите пътници и служители в района. Маршрутът на нощната линия N4..

публикувано на 14.07.25 в 15:55

Въведен е воден режим за селища в Община Своге

Община Своге работи върху частични проблеми с безводието по време на летните месеци. В някои населени места е въведен воден режим. За момента не е засечено замърсяване на водата. Кметът Емил Иванов е издал заповед в началото на юли, с която във връзка с достигане на експлоатационния минимум на някои водоизточници, се забранява..

публикувано на 14.07.25 в 15:38

Тол камерите засичат нарушители в аварийните ленти по магистралите

След трагичният случай с двама загинали на АМ “Тракия” от 13 юли, от днес официално толкамерите ще засичат нарушителите в аварийните ленти по магистралите. Първите санкционирани ще получат още днес фишовете си по електронен път. Тол камерите ще заснемат нарушителите от няколко ъгъла – отпред, отзад и в панорама, а снимките се изпращат до МВР, където ще..

публикувано на 14.07.25 в 15:25
Константин Чолаков

Надяваме се да не се стигне до ефективна стачка на горските и ловните служители

Надявам се на споразумение и да не се стигне до ефективни стачни действия, включително и спиране участие в потушаване на пожари. Това заяви пред БНР-Радио София и на път за среща с министъра на земеделието Георги Тахов Константин Чолаков, председател на Федерацията на синдикалните организации в горското стопанство и дървопреработващата..

публикувано на 14.07.25 в 15:14

Проектът “Богини на водата“ - арт платформа за изява на идентичността, таланта и емоциите на младите хора

Проектът “Богини на водата“ в Банкя е арт платформа за изява на идентичността, таланта и емоциите на младите хора, с няколко творчески ателиета и музикално-танцов спектакъл, с представления, които ще се проведат на 25-ти и 27-ми юли. “Избрахме темата “Богини на водата”, защото символ на гр. Банкя е минералната вода и водата като стихия като магия, която..

публикувано на 14.07.25 в 14:26