Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И четирите нощни транспортни линии ще продължат да возят софиянци

Нощният транспорт в София остава. Предложението за спиране на част от линиите не събра необходимото мнозинство от 31 гласа в Столичния общински съвет  (СОС). Общинските съветници в София прегласуваха днес спирането на две от нощните линии на градския транспорт. Решението беше взето с мнозинство на 16 януари - по предложение на общинските..

публикувано на 13.02.25 в 15:08

Изложба в Археологическия музей показва най-доброто от сезон 2024

На 14 февруари се открива 18-тата Национална изложба "Българска археология 2024", която представя най-добрите постижения на българските археолози през изтеклата година. Изложбата и каталогът към нея проследява най-интересните събития през изминалия археологически сезон. “Това, което може да се види са многобройни находки от най-различни..

публикувано на 13.02.25 в 14:37

СБХ с изложба, в памет на художничката Татяна Антонова

Тази вечер в галерията на Съюза на българските художници се открива изложба, в памет на художничката Татяна Антонова, с графики, принтове, инсталации и други творби, част от които не са излагани пред публика досега. “Моето семейство реши, че е време да се покажат творбите на майка ми, защото тя беше любопитен творец, с доста синкретични творби - в..

публикувано на 13.02.25 в 14:15

Има ли отлив на пазаруващи в магазините в София?

4 организации обявиха бойкот на търговските вериги в страната заради високите цени на хранителните стоки. В един от престижните южни квартали на София по-малко хора са в търговските вериги, малко по-малко автомобили на паркингите виждаме днес, но в никакъв случай магазините не са празни. Една от големите търговски вериги обяви големи..

публикувано на 13.02.25 в 13:35

"Космическа лира" - вълнуващо приключение в света на електронната музика

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл .

публикувано на 13.02.25 в 13:09

Създадоха награда за литературен превод на името на Виктор Пасков

Мари Врина-Николов и Къща за литература и превод – София, в партньорство с Магистърскапрограма "Преводач-редактор“ на Софийския университет, създават наградата за литературен превод "Виктор Пасков“. Целта е да бъдат отличени текстовете, които показват отлично владеене на българския език във всичките му изразни способности. В конкурса могат да..

публикувано на 13.02.25 в 12:26
Прочутият сноубордист Нейт Бозунг

Димо Петков завършва филм за изключителния сноубордист Нейт Бозунг

Спомняме си документалния  филм " Първата обиколка"   на режисьора Димо Петков , който проследява историята на първия български отбор, състезаващ се в престижната немска серия GT4. Воден от чист ентусиазъм и нестихваща страст към автомобилния спорт, екипът се учи в движение и преодолява предизвикателствата по пътя си с ограничени ресурси и..

публикувано на 13.02.25 в 10:40