Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Захариев: Един път качиш ли се на сцена пред много хора, винаги си оставаш там

4
Снимка: blog.tenevagency.eu

Гост на предаването "Кой Кой е" на Великден е един от най-големите наши музиканти - барабанистът на група "Сигнал" Владимир Захариев. Той обърна внимание на слушателите на Радио София веднага след завръщането си от Варна, където групата имаше концерт в един от най-големите рок клубове в града. Там бандата също е изненадала феновете с "непознати" парчета, които бяха представени и на големия концерт на "Сигнал" в зала 1 на НДК на 21 март.

"Затова мотото на концерта беше "Сигнал - Антология - Абсолютно непознати", понеже това са песни, създадени преди 35- 36 години, както и след това. Интересното е, че селекцията за концерта в НДК беше направена и от феновете. Те си избираха песни, които не сме пускали от много години. Тази година правим 39 години на сцената - обаждаха се фенове от САЩ, Германия, от други страни в Европа, както и от България. Бих го нарекъл предизвикателство и за нас, защото не сме изпълнявали тези песни от много време. Трябваше много да репетираме и като започнахме от 6 януари, та до 20 март, почти през ден-два правихме репетиции. Някои песни преработихме", каза Владимир Захариев. Самият той бил изненадан от това как е свирил преди 37-38 години. Много интересни неща и за себе си открих, споделя музикантът.

Доста се притеснявахме - предизвикателство е да напълниш НДК

Не че не се е случвало и до сега. Залата е пълна. В концерта се включват още Ясен Велчев от група "Те", вокална група "ЛаТиДа", Константин Цеков от ФСБ, както и барабанистът Алекс Лазаров, за да свири на барабаните, докато титулярът Владимир Захариев пее "Вундеркинд" от едноименния албум на групата от 1986 година.

"Музиката е нещо изключително духовно. Тя е хваление, тя е замислена като хваление към Бог. Сама по себе си е силно изкуство, не можеш да я видиш, докосва ти душата. Понякога, когато ми е тъжно или не съм в добро настроение, си пускам някои песни и тогава разбирам колко е велико това изкуство", казва барабанистът. По думите му, преди концерт на "Сигнал" феновете са с различни настроения, нагласи, но в края - всички стават, викат и пеят заедно с музикантите.

Българите в чужбина жадуват за България

Мъчно им е, на тези концерти българите плачат. Винаги! Винаги... Това е музика на 2-3 поколения Радостта от това, че песните ни са част от подсъзнателните емоции на хората. Това чувство те захранва, споделя Владимир Захариев. Разказва и за трудностите - дълги пътувания след концерти, от държава в държава и от град в град. Радостта след концерт обаче ги зарежда.

"Един път качиш ли се на сцена, пред която има много хора, това ти остава винаги в съзнанието. Винаги си оставаш на сцената. Групата е едно голямо семейство. И както в семейството винаги може да има проблеми, така и в групата. Но с годините сме успели да ги изгладим. Води ни музиката, тя ни сплотява", казва още Владимир Захариев.

Към младите хора, решили да се занимават с музика

"Музиката не е само забавление, а преди всичко много много упоритост, много труд, много отговорност. Човек трябва да се научи на дисциплина, в свиренето, дисциплина към колегите си, към целия бизнес. Не може да говориш безотговорно зад гърба на други хора. Трябва да си точен, конкретен и ясен за всяко нещо, което правиш. Музиката е изпитание, дали ще устоиш. Не може да закъсняваш за репетиции, за турнета. За младите хора сега е много по-лесно, по-достъпно. Няма нещо, което да липсва на музикантите сега - има инструменти, има информация и в интернет дори", каза музикантът.

Как Владимир Захариев започва да свири?

"В началото на 60-те години чух една песен на групата Animals и все едно нещо влезе в мен завинаги. До такава степен ме придърпа музиката. 1964-1965-та започнах с духовата музика - избрах да свиря на барабан с духов оркестър. Не знам защо точно това направих, но разбрах, че това е инструментът, който ми пасва", казва Владимир Захариев. Вижда за първи път истински барабани, когато е бил в 7 клас

"Никой никога нищо не ми беше казвал - как да хвана палките дори. Когато седнах, като че ли всичко ми беше подготвено. Сядам и започвам да свиря - всичко излиза от мен", споделя музикантът. След това формира различни училищни банди, свири и в чужбина. В началото на 1979 година влиза в група "Сигнал", след като музикантите го издирвали в продължение на месеци...

За интересната история на началото на общия път на музикантите от "Сигнал" и за предстоящите им участия - чуйте интервюто с Владимир Захариев!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса

Какви са модните тенденции в предстоящия есенно-зимен сезон?

Отмина Седмицата на модата в Париж и съвсем тематичен е разговорът за модните тенденции в предстоящия есенно - зимен сезон, за който разказва Силвия Маркова - стилист в шоубизнеса. За цветовите гами в дамското и мъжко облекло, характерни за различните модни стилове, какъв тренд обувки да предпочетем за сезона, на какви материи да заложим?..

публикувано на 21.10.24 в 17:39
Инж. Владимир Александров

Инж. Владимир Александров: Гражданите са най-точният компас за управлението

Етрополе за първи път има кмет, който е награден в национален конкурс и дейността му е призната и забелязана в цялата страна. Инж. Владимир Александров е „Кмет на гражданите“ , една от престижните награди в националния конкурс „Кмет на годината 2024“ в категория "Малка община".  Конкурсът се организира за 12-а поредна година, а победителите се..

публикувано на 21.10.24 в 17:36
Актьорска среща: Крис Илиев и Ана Пападопулу

Ана Пападопулу - за киното, театъра и проблемите на съвремието

Актьорска среща в петък вечер в предаването “Добър вечер, София“. Актрисата Ана Пападопулу гостува на Кристиян Илиев, който освен като радиоводещ, познаваме и от театралната сцена. Тя разказа за своето начало в театралното изкуство, което се случва в ранните й ученически години, когато започва да учи в театралната паралелка на 22-о средно..

публикувано на 21.10.24 в 16:47

София ще бъде домакин на форума „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“

София ще бъде домакин на Националната конференция „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“. В рамките ежегодния си форум, Коалиция за медийна грамотност (КМГ) ще представи интерактивна карта на медийната грамотност в България . Картата е разработена от КМГ с цел да даде видимост на организациите и инициативите, които през..

публикувано на 21.10.24 в 16:07

Доброволчеството в днешно време има спонтанен характер

Най-голямата доброволческа хуманитарна организация в страната - Българският червен кръст, вече 146 години извършва постоянна мащабна социална дейност, подпомага държавата в работата с бежанци на българска територия, в борбата с епидемии и подпомага облекчението на групите в неравностойно положение. Освен това изпраща и обучени доброволци на..

публикувано на 21.10.24 в 15:42
ДеВяра

ДеВяра представя новата си музика с дамски бенд и концерт

С присъствието си на музикалната сцена, певицата ДеВяра все повече доказва и развива своите възможности и регулярно успява да задържа вниманието върху себе си, днес като абсолютно самостоятелен артист. "В  България всеки от артистите се стреми да даде максималното качество на работата си, просто зависи колко би искал да надскочиш себе..

публикувано на 21.10.24 в 14:54

15-а "Вечер на добродетелите" осигурява подкрепа за стотици деца през 2025 г.

"На децата си трябва да дадем две неща: първото са корени, а второто – криле." Тази мисъл на Йохан Гьоте е дала наслова на 15-ата  Вечер на добродетелите , която фондация "За нашите деца" организира тази вечер. "Корените можем да осигурим с добро семейство, добра среда. Там от семето може да се разлисти дървото на талантите и..

публикувано на 21.10.24 в 13:08