Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести бележат професионалния празник на МВР

В. Радев изрази надежда през 2018-а да бъдат увеличени заплатите на служителите в МВР

| обновено на 05.07.17 в 11:37
Снимка: БГНЕС

С три основни искания днес започват поредицата дни на протест на полицаи, пожарникари, служители на "Гранична полиция", "Жандармерия", подкрепени и от синдикат "Охрана", както и от Синдикалната организация на международните превозвачи. Съюзът на транспортните работници подкрепя служителите от МВР на днешния им протест. В знак на съпричастност на камионите вече са поставени стикери с надпис "Аз подкрепям протеста на служителите в МВР". Подкрепа за колегите си изразиха в Благоевград и бивши служители на ведомството.

По-високи заплати, обвързването им със социалноизмерими фактори, промени в Закона за МВР са основните искания от няколко години. В опит да се постигне договореност имаше няколко срещи на синдикалисти с министър Валентин Радев. Двете страни обаче останаха на различни мнения за увеличението на заплатите и на последния си разговор – на 29 юни.

Едва 1/8 от исканията на синдикатите са изпълнени до момента, това съобщи след края на заседанието на Съвета за социално партньорство в МВР Валентин Попов, който е от синдикалната организация на служителите. Според него темата пари и заплати е била обсъждана между другото. В момента няма как да бъдат увеличени заплатите в МВР. Това може да стане най-рано от Нова година, с новия бюджет, това смята вътрешният министър Валентин Радев.

Въпреки че излизат на протеста, синдикатите в МВР са готови за нови преговори с ръководството на ведомството.

В петък депутатите спешно приеха промени в Закона на МВР, които дават възможност служителите, които до момента не са получили работно облекло и са купували със собствени средства униформите, да бъдат компенсирани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви вчера, че се работи по всички искания на синдикатите. Той видя в действията на синдикалните лидери политическо заиграване:

Оставете ме с моя екип ще го направим... Опозицията е хубаво нещо, но не може да ходите при опозицията да се съветвате и след това да заигравате буквално политически. Помолим е точната дума. Те си решават, каквото искат да правят. И аз леко не разбирам с този протест какво искат да кажат още. Така че да внимават с протестите… Те имат право на протести, не на стачки.

Днес, в кулоарите на парламента, вътрешният министър Валентин Радев каза, че в Министерството на вътрешните работи няма напрежение. Той припомни последните разговори със синдикатите за заплатите и допълни:

Не съм оптимист за тази година, както те настояват, но вероятно в началото на следващата. Моята надежда е, и така си мисля, че ще успеем за 2018 година. Трябва да сравним заплатите на полицаите - тези, които са на терен, на пожарната, на тези, които са с полицейски функции – там, всъщност има проблем със заплащането. След като съм бил в парламента, след като знам какви са процедурите и технологията за изграждане на бюджета, си мисля, че това може да стане догодина. Не знам защо те държат това да стане сега и незабавно. Процентът трябва да бъде такъв, че да се възстанови справедливостта.

Организаторите обаче подчертават, че протестът не е политически:

Просто си защитаваме правата. Нито униформи имаме, нито колите ни са в състояние да обслужваме града – нито дрехите ни са дрехи, нито оборудването ни е оборудване… И за увеличение на заплатите, естествено. Вече наистина ножът опря до кокала, заяви Владимир Даскалов.

От синдикалната организация на МВР обявиха, че протести ще има на всеки празник в министерството, а ако проблемът с парите не бъде решен, след Нова година протестите ще станат ежедневни.

В ефира на предаването "Хоризонт до обед" темата за полицейските протести коментира и главният секретар на МВР Младен Маринов:

Естествено колегите имат основание и за своите протести. Да, правителството реагира - част от това, което трябваше да се свърши е свършено, колегите ще получат левовата равностойност на униформеното облекло, което МВР не им е осигурило, но смятам, че протестът трябва да е форма на мирно изявление на проблемите, които съществуват, а те трябва да се решават след диалог и обсъждане. Вършейки тази тежка работа, естествено колегите трябва да получат  и нормалното възнаграждение, коментира още Младен Маринов.

Днес е професионалният празник на МВР. На 5-и юли 1879 година с указ на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. След промените през 1989 година датата е обявена за празник на МВР. В цялата страна областните дирекции и регионалните управления организират церемонии и поднасяне на венци в памет на служителите, загинали при изпълнение на служебния дълг.

От звуковите файлове може да чуете кратко интервю с главния секретар на МВР Младен Маринов и репортерско включване на Николай Христов, който разговаря с Благой Ванкин от 5-то РПУ в София.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Валентин Попов

Полицейските синдикати: Заплатите ни са малки и недостатъчни, престижът на професията е спаднал сериозно

Полицаите излизат на протест днес, когато МВР отбелязва своя празник, след като не се разбраха с ресорния министър Валентин Радев за увеличение на заплатите още тази година. Въпреки че депутатите единодушно промениха закона, за да решат проблема..

обновено на 05.07.17 в 10:15

БСП и ДПС с декларации в подкрепа на протеста на полицаите

Партия ГЕРБ да поеме твърд ангажимент и да има стратегия за решаване на проблемите в МВР, призова в декларация от името на групата на ДПС депутатът от Движението Хамид Хамид : Не звучи никак добре от устата на министъра на вътрешните работи думи..

обновено на 05.07.17 в 13:15

Борисов поздрави във Фейсбук служителите на МВР за професионалния им празник

Премиерът Бойко Борисов поздрави във Фейсбук служителите на МВР по повод днешния им професионален празник: Винаги сме правили всичко възможно полицаите да имат необходимата подкрепа и условия, за да изпълняват успешно задълженията си, така ще..

публикувано на 05.07.17 в 11:23