Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът в Самоков в готовност да назначи над 50 продължително безработни

Снимка: БГНЕС

Бюрото по труда в Самоков предлага финансови средства за работодателите от Самоков и Долна баня за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта. Така бизнесът може да наема определени категории безработни, ползвайки финансови преференции.

"Обявените мерки в Самоков са основно за младежи и безработни лица на възраст над 55 години, както и за лица с намалена трудоспособности. По програмата за обучение и заетост на продължително безработни са отделени средства в размер на 46 хиляди 942 лева, по два компонента", обясни пред Радио София директорът на Бюрото по труда в планинския град Венета Галева. Изключително голям интерес има от страна на държавни и общински лечебни заведения, общински училища, детски градини, както и предприятия с държавно участие и общински предприятия.

"Това е много добре, защото в Самоков относителният дял на продължително безработните е 49,33% от общия брои регистрирани безработни. Надявам се след тази процедура делът на продължително безработните да продължава да намалява, както от началото на година до момента", каза Венета Галева. По думите й, значителна част от безработните ще започнат работа и в частния сектор. За съжаление, е много слаб е интересът към наемането на безработните лица с увреждания, посочи директорът на Бюрото на труда.

Още подробности - чуйте интервюто с Венета Галева!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Бюрата по труда предлагат на работодателите финансови преференции при наемане на безработни

Работодателите могат да се възползват от възможността да получат финансови преференции при наемане на безработни. Средствата са планирани в държавния бюджет по мерки и програми за стимулиране наемането на безработни лица от уязвимите групи на пазара на..

публикувано на 08.09.17 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие...

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич...

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса..

публикувано на 05.07.24 в 18:15