Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен ремонт предстои в Столичната библиотека догодина

Снимка: БГНЕС
24 октомври 1928 година се счита за рожденната дата на Столичната градска библиотека. Книжният фонд на библиотеката по онова време е малко над 5 хиляди тома. Към днешна дата библиотеката разполага само в електронния си каталог с над 500 хиляди заглавия, в институцията работят 120 служители - библиотекари, инженери, юристи, IT специалисти. Това ни разказа директорът й - Юлия Цинзова, с която разговаряхе по повод новата глобална визия на обществените библиотеки и начина, по който Столичната библиотека се вписва в нея.

Ресурсите на библиотеката да бъдат колкото се може по близо до хората - това е основната ни цел, продължава Юлия Цинзова. С тази цел започва и инциативата "Библиобус", която представлява мобилна библиотека, насочена най-вече към младите читатели.

Вече обиколихме повече от 120 училища в различни райони на София. Ще продължим да ги посещаваме на 15 дни. И досега има огромен интерес - само за 20 дни имаме над 1000 нови читатели и повече от 1200 заети книги.

Нови средства за разширяване на аудиторията се търсят и със създаването на електронни плаформи съвместно с други културни институти. А резултатите вече са на лице - над 300 хиляди влизания годишно в онлайн каталога, по 1000 посещения на ден в интернет платформата на библиотеката, над 500 хиляди читатели за година и още толкова заети книги. А по отношение на възрастовите показатели - близо половината от читателите на Столичната библиотека са до 28 години, показва още статистиката.
 
За да стане още по-гостоприемна библиотеката обаче, от екипа й очакват с нетърпение реализацията на запланувания вече мащабен ремонт на сградата.
Техническото задание вече е готово, очакваме Общината да обяви обществена поръчка за проектиране и се надяваме от следващата година да започне първият етап от реализацията
, уточнява Юлия Цинзова. След края на ремонта, който ще продължи няколко години, се очаква в Столичната библиотека да можем да заемаме и връщаме книги сами, без съдействието на библиотекарите, които ще се фокусират върху консултантската дейност, и да бъде осигурена и внедрена повече техника, която да информира посетителите за цялостната дейност на библиотеката.

И сега условията ни за четене са добри, но се надяваме след ремонта те станата наистина комфортни, посочва директорът на Столичната библиотека.

Целия разговор с Юлия Цинзова - чуйте в звуковия файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49