Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в ТУЕС създават проекти за бакалавърска степен

Започнало като експеримент, днес IT училището навършва 30 години

Снимка: Катя Василева

Кариерното развитие на младите хора след последния училищен звънец обсъждаме в предаването "Радиоприемница" тази седмица. В първата от поредицата срещи ни гостуваха директорът на Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет доц. Стела Стефанова, преподавателят инж. Росен Витанов и дванайсетокласниците Илиян Кордев и Владимир Гаристов. Илиян е носител на Младежката награда на БАИТ за 2017 година, а Владимир е победител в Националното състезание за компютърни мрежи.

Технологичното училище "Електронни системи" е създадено преди 30 години като експеримент, а днес е едно от най-изявените училища в България, които подготвят IT специалисти. То постига добра интеграция на усилията на образователните структури и от средното, и от висшето образование. Идеята се оказва изключително успешна, тъй като се проявяват много положителни страни в обучението като академичния дух, университетските методи на преподаване и избора на преподавателите с конкурс. Другата силна страна на тази интеграция са усилията на бизнеса, тъй като много от завършилите училището вече са успешни IT специалисти, които ръководят собствени компании.

Една инициатива на технологичното училище напоследък придоби огромна популярност. Това е поредица от хакатони, които организират самите ученици, като последният от тях обедини усилията на повече от 200 ученици, които пишат код в областта на програмирането, уеб приложенията и embedded системи.

Инж Росен Витанов, който също е завършил училището, обясни, че е избрал да се върне и да обучава младежите, след като осъзнава какво е получил от ТУЕС като знания, оформяне на личността и в кариерния му път и обобщи: Вътрешно усетих нуждата да "върна жеста". Той обърна внимание и на представянето на неговите ученици на проведения на 28 април "ТУЕС фест". Илиян и Владимир разказаха и за своето участие във форума с разработен модел на автономен автомобил за студентско състезание в Германия и със система за предпазване срещу хакерски атаки чрез използване на алгоритми за изкуствен интелект. Владимир добави, че отборът на ТУЕС по традиция се представя  че Националното състезание за компютърни мрежи. Вероятно това им дава допълнителна увереност, тъй като и двамата са категорични, че има бъдеще за реализация на младите хора в електронната промишленост и технологиите в България.

Доц. Стела Стефанова отбеляза, че "ТУЕС фест" доказва, че възпитаниците на училището не започват кариерния си път, след като завършат образованието си. Те се ориентират още  в осми клас къде са по-силни интересите им и към каква по-тясна професионална реализация ще се насочат. Част от тях дори започват работа, още докато са ученици. В заключение тя обърна внимание, че учениците от ТУЕС създават продукти, които са с по-високо ниво като сложност, като идеи и като приложение на IT технологии, дори от това на някои разработки за бакалаварска степен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52