Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на болница "Шейново" оказа помощ на 25 семейства

Родителите на недоносените деца имат нужда от социална и медицинска подкрепа

Снимка: БГНЕС
Преди Коледа в "Часът на здравето" обърнахме внимание на най-ценните грижи - тези за новородените. Семействата на ненодосените бебета и децата с проблеми в развитието имат нужда както от социална, така и от медицинска помощ. Това е и целта на проект, реализиран от Втора АГ болница "Шейново", благодарение на който през тази година са подпомогнати 25 семейства с недоносени деца, деца с увреждания или проблемно развитие. Проектът, по който е закупена и апаратура за недоносени деца, е подпомогнат от Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006" и цели осигуряване на правилна грижа и помощ за новороденото при домашни условия и обучения на родителите. Проектът "Ранен старт живот" включва и акушерска помощ за новородените, обясни директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев:

"Включването на акушерската помощ даде възможност на семействата да получат и медицинска помощ за отглеждането на техните дечица. Знаем от практиката, че когато едно детенце е недоносено и е пролежало в болницата месец и половина - два, понякога и повече, при изписването му вкъщи родителите са в стрес и не знаят точно какво да правят, като говорим за елементарни грижи - хранене, къпане, физиотерапия. Включвайки акушерската част (към проекта) ние дадохме една много сериозна подкрепа на тези семейства в тази област".


Д-р Румен ВелевПроектът предвижда и психологическа, и социална подкрепа. За работата с всяко семейство е изготвен специален план. Акушерките от болницата са направили над 350 визити в семействата на децата, социалните работници - над 800. Същевременно, ако бебето има нужда от медицинска помощ, са придружавали близките по време на посещението при специалист:

"Всъщност осъществявахме контакта между семействата и социалните работници още докато дечицата бяха тук (в болницата), така че да могат да се опознаят и да си имат доверие и след изписването направо да се започне работа по програмата"


В проекта са се включили 5 акушерки от болницата и трима социални работници. Според д-р Велев, патронажната грижа би помогнала за подобряване на здравния статус на децата. През следващата година проектът ще продължи в социалната му част, като болницата ще търси финансиране и за специализирана помощ на семействата.

Един от социалните работници по проекта е специалистът по ранно детско развитие Мадлен Ефтимова. Тя е помагала на семействата на общо 13 деца, сред които и три двойки близнаци. Освен консултиране на близките за грижата, от която се нуждаят децата, много важна е и емоционалната подкрепа и осигуряване на контакт с медицински специалисти при нужда:

Снимка"Координираме сътрудничеството на всички участници, изготвяме график на работата, съгласуваме го с всички участници, след което съдържанието и методите, съвместно с родителите, прилагаме в ежедневието на детето и на семейството. Всъщност интердисциплинарният екип включва неонатолози, акушерки, социални работници, а след като изпишат детето от болница и личният лекар. И други специалисти се включват, ако здравословното състояние на детето изисква това".


Мадлен Ефтимова отбеляза, че раждането на недоносено дете е шок за семействата им и при тази ситуация е важно за родителите да осъзнаят, че не са сами. Точно това е и ролята на социалните работници - да съдействат на родителите и да ги подкрепят във всичко, което им предстои.

Още за помощта, оказвана на семействата с недоносени деца - чуйте разговора с д-р Румен Велев и с  Мадлен Ефтимова!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46