Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 живота са спасени в "Пирогов" през празничните дни

Снимка: Ани Петрова БНР
110 живота са спасени в Пирогов през последните 5 дни, отчете на брифинг изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, съобщава БГНЕС. Директорът обясни, че от 21 до 26 декември през спешната болница са преминали 3150 пациенти, от които 420 са били приети за лечение.


По време на празничните дни в болницата бяха приети 6 пациенти с инфаркт и 8 с инсулт, като те са на лечение в болницата. В токсикологията са настанени общо 45 пациенти. 5 деца между 13 и 16 години са били с алкохолна интоксикация, 5 възрастни също с алкохолна интоксикация и 3-ма възрастни с употреба на амфетамини в големи дози и 20 случая с тежки алергични реакции, свързани най-вероятно с храна, обяви още проф. Балтов.

Най-много приети са били в Отделението по травматология – 100 души, а през противошоковите зали са минали 26 възрастни и 14 деца.

Директорът на спешната болница направи и кратка равносметка на изминаващата година. За първи път „Пирогов” приключва годината без увеличение на задълженията, дори счетоводно е на малък плюс от около 400 000 лева, отчете той.

Балтов подчерта, че постепенно са се увеличили доходите на персонала, а броят на хората в администрацията е сведен до 70 души, а в болницата работят общо 2200 души. Директорът добави още, че част от отделенията са били ремонтирани, появили са се нови такива, а догодина ще бъде създадено спешно педиатрично и очно отделение.

Проф. Балтов обясни още, че през изминаващата година се увеличава броят на здравно неосигурените пациенти. През 2018 г. през болницата са преминали 12 200 неосигурени пациенти, което е с 3200 души повече спрямо миналата година. Един неосигурен пациент струва на болницата ни около 1000 лв., посочи Балтов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични райони ще започне работата на служителите от общината и само градинките и парковете ли ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с един от студентите: "България участва от 2016 в "Yes Abroad". Основна част е приемното..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще реновират няколко редки катерушки и люлки – интервю с Евлоги Вацев: "В горната част на парка сме,..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20