Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров, НСОПЛБ:

Семейните лекари в България работят много по-добре, отколкото показват данни на Евростат

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС
Преди броени дни Евростат публикува данни за това, колко често българите се обръщат и посещават личния си лекар.

  • Над 52% от хората в България не са ходили на посещение при личния си лекар за 12-те месеца на 2017 г., гласи един от изводите от проучването на Евростат. (В това отношение по-назад са единствено гърците, 60%) Средният показател за ЕС е 24 на сто, тоест 1 от всеки 5 европейци въобще не е посетил джипито си за посочения период.Около 20 процента от българите са направили визита при личния си лекар между 1 или 2 пъти в годината, докато само 4,6% от сънародниците ни са посетили своето джипи повече от 10 пъти годишно. Според данни на Националния статистически институт у нас през 2017 г. е имало повече от 4500 общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и над 8000 стоматолози. По брой на ОПЛ на 100 хиляди души население страната ни заема едно от последните места в ЕС - 64 джипита на 100 000 българи. Дания е страната, в която жителите са посещавали най-редовно личния си лекар, и то над 10 пъти в годината - близо 30 процента. Най-висок дял лични лекари на 100 000 души население е регистриран в Португалия - 253. Според анализа - в ЕС има около 1,8 млн. ОПЛ.
Обявеното от Евростат е твърде далеч от истината - коментира пред Радио София доц. Любомир Киров - дългогодишен председател на Националното сдружение на ОПЛ в България. Той опроверга числото, посочено за броя лични лекари у нас - в годината на проучването джипитата у нас, които са работили с пациенти, са не повече от 4300. Ако се разделят регистрираните прегледи за годината (около 30 милиона) на броя здравноосигурени в една практика или въобще за страната, ще се получат по около 5-6 прегледа средно.

Освен това посещаемостта зависи от възрастовата структура на пациентската листа. Не бива да забравяме, че част от българите прибягват до самолечение, други се въздържат от лекарски преглед поради страх или от други съображения. Предполага се, че никой не е взел предвид наличието на около 1 млн. неосигурени, които са извън системата на здравно обслужване, гарантирано и покривано от НЗОК.

Най-вероятно от Евростат са отчели само хората, на които са извършени профилактични прегледи. Да, те са толкова - около 50 на сто. Но острите случаи очевидно не са взети предвид. По наши изчисления 17 до 20 процента от българските граждани наистина не са посетили семейния си лекар по някакъв повод. Ако става дума за острите случаи, това, че не сме били посещавани често, означава само, че добре сме си вършили работата и хората са се чувствали здрави - коментира още доц. Киров.

Той категорично възрази срещу незадоволителната картина на обслужване, описана от Евростат и препоръча да се вярва повече на данните, с които работят българските институции и организации.
Доц. Киров обърна внимание на още един факт. Ако се раздели населението на ЕС (около 520 млн. души“) на 1,8 млн. ОПЛ, ще се създаде впечатление, че има пренасищане с лекари, а това е в противоречие с последните сигнали и тенденции за недостиг на медици.
Чуйте повече по темата в разговора на Георги Нейков с доц. Любомир Киров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има голям потенциал за продължаващо развитие на високотехнологичния сектор

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) организира на 7 и 8 ноември четвъртото издание на форума за иновации, технологии и изнесени бизнес услуги SEE ITS Summit 2024. Мотото тази година ще бъде “Разгръщане на бъдещи хоризонти”. Амбицията на организаторите е да съберат на едно място водещи технологични лидери, иноватори и експерти,..

публикувано на 24.09.24 в 18:14

Жилищните кредити в страната се увеличават с 25,5%

Кредитите за домакинствата са над 43,7 млрд. лв. (22,3 на сто от БВП). Спрямо август 2023 г. те се увеличават с 19,7 на сто (19,6 на сто годишно повишение през юли 2024 година). В края на август 2024 г. жилищните кредити са 23,203 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 25,5 на сто (25,1 на сто годишно увеличение през юли 2024 година)...

публикувано на 24.09.24 в 17:55

БНР подписа споразумение с Националното сдружение на доброволците

Българското национално радио подписа меморандум за разбирателство с Националната асоциация на доброволците. В центъра на това партньорство двете организации се обединяват в приоритетите си да предоставят навременна и точна информация на обществото по време на бедствия и кризи. “Подписването на този договор отваря много възможности за сътрудничество между..

публикувано на 24.09.24 в 17:03

Музикантът Ninio се завръща с нова песен "Списък с имена"

След успешното представяне на дебютния си албум "Първите 7" Илин Папазян-Ниньо се завръща с нов сингъл и видео към него, като за край на лятото. Ниньо споделя, че песента се ражда случайно от идея, която му хрумва по време на студийна сесия за първия албум и той записва на телефона си. Едва 3 месеца по-късно открива и развива идеята в "Списък с..

публикувано на 24.09.24 в 16:57
Само 8 процента от българския износ за ЕС е по вода и въздух, а останалият е по суша, най-вече с автомобилен транспорт.

Инвестициите се насочват към държави, където сухопътен контрол липсва

Един от основните приоритети на Българската стопанска камара е присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и ОИСР.  Макар и отпадането на граничния контрол на въздушните и морски граници да може да бъде определено като стъпка в правилната посока, запазването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния води до значителни разходи,..

публикувано на 24.09.24 в 16:07
Траян Траянов от

Неправителствени организации и граждани против Закона за регистрация на чуждестранните агенти

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора Бакърджиева, изп-директор на Български дарителски форум и Траян Траянов, изп. директор на Фондация "Заедно в час", за да разкажат за тревогата на организации от неправителствения сектор у нас, голяма част от които протестираха против конкретни текстове от предлагания Закон за регистрация на..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Константин Занков: Очакваме около 10% ръст в туризма

България се нарежда сред петте водещи държави в ЕС по ръст на туристическите нощувки за периода април-юни 2024 г. на годишна база. През второто тримесечие на 2024 г. в България са отчетени 2 126 950 туристически регистрации в категоризирани места за настаняване, които са довели до близо 6 милиона нощувки. Това поставя България сред водещите 5 държави..

публикувано на 24.09.24 в 15:10