Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасно животно бяга от Софийския зоопарк в стрес тест

Обучителен стрес тест за реакция при настъпила извънредна ситуация ще се проведе утре, 11 март, на територията на Сфийския зоопарк. Симулацията е част от процедурите за получаване на постоянно пълноправно членство на столичната Зоологическа градина в една от най-престижните международни организации – „Европейска асоциация на зоопарковете и..

публикувано на 10.03.25 в 13:31

Книжното предизвикателство #ВДЪХНОВИТЕЛКИ се завърна с второ издание

Книжното предизвикателство #ВДЪХНОВИТЕЛКИ се завърна с второ издание. В основата на предизвикателството са историите, свързани с живота и делата на едни от най-бележитите български поетеси, актриси и жени учени. Инициативата продължава до 31 март като последователите на два букстаграм профила – the_bilingual_reader и _the.bookie.monster, имат..

публикувано на 10.03.25 в 12:19
Надежда Бачева

7 павилиона предоставя София на хора с увреждания, но те трябва да са регистрирани като търговци

Хора с трайни увреждания и в неравностойно положение ще могат да използват безвъзмездно търговски обекти-павилиони, предоставени от Столичната община, както вече съобщи Радио София в края на миналата седмица. Инициативата е на основание чл. 17 от Наредба за пазарите на територията на Столичната община за хора с трайни увреждания или..

публикувано на 10.03.25 в 10:08

"Софийска вода" временно спира водоподаването в част от ж.к. "Красно село"

Във връзка с подмяна на спирателни кранове по ул. "Тодор Каблешков“ в ж.к. "Красно село“, на 10 март 2025 г. се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 часа на клиентите на "Софийска вода“ в района на: -   ул. "Тодор Каблешков“ от бул. "Братя Бъкстон“ до ул. "Ген. Стефан Тошев“ -   бл. 208 - висока зона При..

публикувано на 10.03.25 в 08:09

Затоплянето продължава, в София ще е около 22°

Днес ще бъде слънчево, над западната половина от страната с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър и с него още ще се затопли, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, по-ниски по морския бряг – между 12° и 17°, в София - около 22°. В планините ще бъде слънчево, над масивите от Западна България..

публикувано на 10.03.25 в 07:35
Анна Александрова

За да се съхраним, трябва да бъдем една общност

Анна Александрова е председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание и депутат от район “Надежда” - затова с нея говорим не само за Фестивала на традициите:  "Фестивалът стартира с по-малък формат много отдавна в кв.Требич. Днес ще се насладим на хубава, наситена фолклорна програма, ще оценим и качествата на питките,..

публикувано на 09.03.25 в 11:06
С Валерия Момчилова

Когато е празник, трябва да е празник

Днес предаването гостува на Зимния фестивал на традициите в Илиянци – район Надежда – Столична община. На централния площад ще се съберат любители на българските обичаи, фолклора, кулинарията и виното.  Първият ни гост е Илиана Влъчкова – дългогодишен секретар на Читалище „Отец Паисий-1930“ и автор на книгата "90 години Читалище „Отец..

публикувано на 09.03.25 в 09:48