Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Художникът Самуил Велев

Изложбата „Непознат“ на Самуил Велев в търсене на това какво формира представата ни за хората

Младият живописец Самуил Велев изследва връзката между външния и вътрешния свят в над 40 портрета от изложбата си „Непознат“, позиционирана в културно пространство "Бобина" от 3 до 12 декември. Вдъхновението за изложбата идва от самата работа и експериментът с живописния похват, като 23 от картините са върху платно, а 21 са върху хартия.  “Картините..

публикувано на 04.12.24 в 12:31

Коледни образователни ателиета в Националния етнографски музей

От 10 до 19 декември, в Националния етнографски музей при БАН ще се проведат традиционните Коледни образователни ателиета. Записванията вече започнаха, каза пред Радио София етнологът Мария Боянова. В инициативата децата ще могат сами да омесят коледен хляб или да изработят сурвачки. Ще разберат какви са били обичаите при почитането на Коледа, кога и..

публикувано на 04.12.24 в 12:14
Божидар Василев-TromBobby

Trombobby представя новия си сингъл "Сила"

Тази вечер (4 декември) Божидар Василев – Trombobby ще представи официално новия си сингъл "Сила". Песента ще бъде изпълнена заедно с Жлъч по време на третото издание на проекта "Велурени вечери", каза пред Радио София Trombobby. "От много години работим заедно с Жлъч. Преди една година си казахме, че е време да направим EP. Имаме вече..

публикувано на 04.12.24 в 11:13

Почитаме паметта на Света Варвара

На 4 декември почитаме паметта на Света Варвара. Великомъченицата се почита както от православните християни, така и от католиците. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. В българските вярвания Светицата се счита за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка. На този ден..

публикувано на 04.12.24 в 10:18
Снимката е илюстративна

50 000 евро е средната цена на гараж в центъра на София

През последните месеци в сайтове за имотни обяви се появиха оферти за гаражи в София, надхвърлящи 60 000 евро, но предложение на стойност 93 000 евро за покупка на гараж озадачи столичани. Търсенето на гараж в София с цел покупка, особено в центъра на града, изпреварва предлагането, коментира пред Радио София брокерът на недвижими имоти Антон..

публикувано на 04.12.24 в 09:18

Ще преобладава облачно време, с температура в София около 6°

През следващото денонощие в страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На отделни места ще превали слаб дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб североизточен, в източните райони - до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, максималните - между 4° и 9°. В София минимална температура около 0°, максимална - около..

публикувано на 04.12.24 в 07:35

"Форум", 03.12.24: "ДПС - Ново начало" се отказва от ръководни позиции в НС, Пеевски призовава за нови избори

Коментатори във "Форум" тази седмица са двама политолози - Светлин Тачев и Атанас Радев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха днес бяха: - Политически обзор на годината – избори, блокажи, коалиции и предизвикателствата пред демокрацията - "ДПС - Ново начало" няма да издига нито председател, нито заместник-председател..

публикувано на 03.12.24 в 18:35