Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ларгото и сградата на Народното събрание

"Форум", 10.10.25: Политически обзор на седмицата

В последния работен ден от седмицата, темите от деня в предаването "Форум“ коментираха политическият анализатор и преподавател в НБУ Любомир Стефанов и Пламен Димитров от Българското геополитичиско дружество. Заедно с водещия Лъчезар Христов, се спряха на следните теми: - Политически обзор на седмицата - кризата с боклука и последствията след..

публикувано на 10.10.25 в 20:42

Започва машинно изкърпване на най-компрометираните участъци на пътя Вакарел - Белица

Преди седмица жителите на Белица излязоха на протест заради състоянието на пътищата в района. Пътната отсечка с дължина над 63 км свързва Софийска с Пазарджишка област, като е и най-пряката връзка между столицата и град Панагюрище. Освен това пътят свързва няколко села в района с по-големите населени места. По думите на шофьори и живеещи..

публикувано на 10.10.25 в 19:51
Владимир Явашев, кметицата на Париж Ан Идалго и визуалният артист JR

Кристо и Жан-Клод, които остават завинаги част от Париж

Няколко изложби, посветени на живота и изкуството, което създават Жан-Клод и Кристо Явашев, привличат почитателите им в различни градове - едната изложба е в Париж, друга предстои да бъде открита в София, както и една изложба в Габрово. Освен това наскоро Париж кръсти нов площад на името на артистите Кристо и Жан-Клод. Площадът се намира в..

публикувано на 10.10.25 в 19:17

Сигнали заливат социалните мрежи за лошото състояние на пътя Горна Малина-Смолско

Сигнали в социалните мрежи предизвикаха дискусия относно състоянието на третокласния републикански път Горна Малина-Смолско. Дължината му е почти 33 км, като свързва населените места Горна Малина-Белопопци-Байлово и Смолско, всички от които попадат в Софийската област. В най-компрометираните участъци пътят е в окаяно състояние, осеян с дупки,..

публикувано на 10.10.25 в 18:44
Контейнери за боклук в кв.

Софиянци в битката с боклука: Стотици доброволци всекидневно се включват в почистването на "Красно село" и "Люлин"

Граждани от цяла София помагат за справянето с кризата с отпадъците в столичните райони "Красно село" и "Люлин", след като договорът с фирмата, която извозваше отпадъците изтече. Кметът Васил Терзиев отказа да приеме оферта от фирмата, която надхвърля трикратно прогнозната цена от 200 лв. на тон. Няма да плащаме такса "рекет“, обяви кметът на 5..

публикувано на 10.10.25 в 17:36

Любов Костова бе удостоена с почетен орден от Чарлз III за приноса й към науката

Любов Костова е човекът зад Софийския фестивал на науката, който догодина ще навърши 15 години - Famelab. Тя получи почетният орден на Британската империя, признание от самия крал Чарлз III, за нейната изключителна мисия – да направи науката човешка, вдъхновяваща и достъпна. Пред Радио София Костова посочи, че Софийският фестивал на науката е..

публикувано на 10.10.25 в 17:21

Оптимизъм и предпазливост след споразумението за спиране на огъня в Газа

Израел и Палестина приеха първата стъпка от споразумение за спиране на огъня и връщане на заложници. По силата на споразумението, предложено от американския президент Доналд Тръмп камиони с хуманитарна помощ започват да влизат в района. Подкрепеният от САЩ план предвижда спиране на огъня в Газа и освобождаване на останалите заложници срещу..

публикувано на 10.10.25 в 16:55