Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анета Попиванова:

Кърменето е като танцуването - нужна е малко помощ за първите стъпки

Снимка: pixabay.com

Днес отвори врати Специализиран кабинет за консултации по кърмене в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. До 7 август, когато приключва Световната седмица на кърменето, посещенията в него ще бъдат безплатни. Вече 14 години България се включва в Световната седмица по кърмене, по традиция, провеждаща се в началото на месец август.

Подкрепата и помощта, която една млада майка получава както от специалистите, така и от семейство и обкръщаваща среда, са ключови за продължителния период на кърмене. Д-р Анета Попиванова, неонатолог в болница „Майчин дом“ и сертифициран за България специалист по кърмене от Световната организация по кърмене сподели, че много от жените не вярват на телата си, а те най-ясно показват успешно ли е кърменето: 

Новият кабинет в Майчин домГоляма група проблеми са тези, които са свързани с хормоналните проблеми, които настъпват в гърдата и адаптацията на бебето към самостоятелен живот. Кърменето е малко като танцуването. Човек трябва да се научи, първите стъпки трябва да бъдат подкрепени, за да продължи по-нататък танцът. И именно в този момент - как се позиционира бебето, кои са критериите за добро засукване, как майките да получат увереност и спокойствие, че тяхното бебе получава достатъчно мляко. Когато човек й покаже на една майка как бебето суче, кои са белезите, че това бебе е гладно, или че то е спокойно и се чувства добре на гърдата - това дава огромна увереност.

Д-р Попиванова също подчерта важността от подкрепата на майката при кърмене и допълни, че една сериозна консултация, свързана с кърменето, отнема между час и час и половина. По думите й, кърменето не е само хранене, а един акт с много сериозни психологически аспекти, както в тялото на майката, така и изграждането на едни много тесни емоционални връзки между майката и бебето.

снимки: Златина ЙовковаКонсултациите в специализирания кабинет по кърмене в „Майчин дом“ ще се провеждат всеки работен ден от 11.00 до 16.00 ч. след предварително записване. Като докато тече Световната седмица по кърмене, те ще са безплатни, а след това ще се заплаща за тях. Засега не е фиксирано на каква  стайност, но освен лекари и акушери от болницата, в консултациите ще се включат и специалнисти от Национална асоциация за кърменето и от "Ла Лече лига".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Кабинет по кърмене откриват в "Майчин дом"

Специализиран кабинет за консултации по кърмене отваря врати в университетската АГ болница "Майчин дом". Той ще консултира настоящи и бъдещи майки по всички въпроси, свързани с естественото хранене на новородените в първите месеци от живота. Часовете..

публикувано на 31.07.19 в 11:53

Д-р Анета Попиванова: Кърменето не бива да боли

В "Часът на здравето" обърнахме внимание на отглеждането на новородените и състоянието на майките след раждането: за проблемите на кърменето - препоръките за продължителност, кога и с какви храни се захранва бебето; към какъв специалист и кога самите майки..

публикувано на 31.03.18 в 14:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта поредна година организират триатлон "Лъвско сърце-Утопия"

На 8 юни Културно-туристическият комплекс Ченгене скале ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития за тази година, с над 600 триатлонисти от България и чужбина.“Lion Heart@ Cross Triathlon “Утопия“ се организира от сдружение “Лъвско сърце“,..

публикувано на 04.06.24 в 16:31
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надежда Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката..

публикувано на 04.06.24 в 12:20