Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкварталци сами обновяват игрище за футбол в ж.к.„Сухата река“

Обновяват игрището за футбол в ж.к.„Сухата река“, известно като „Клетката“. Преди дни започна почистването и боядисването на оградата. Очаква се доброволците, сред които не само играещите деца, но и живеещите наоколо, да приключат малко след началото на учебната година.

Игрището в  ж.к.„Сухата река“, познато като „Клетката“, се намира точно до 177 Детска градина „Лютиче“. Децата, играещи там, искат да възстановят мястото за игра и се свързват с гражданското обединение „Отвъд спорта“.

В тяхната Фейсбук страница, подрастващите виждат, че екипът вече е обновил игрище в Перник, а и стоят зад идеята, че всеки квартал, дори блок, трябва да притежава подобно място на открито, където свободно да играеш. С промяната децата ще бъдат подтикнати да прекарват времето си там, а не пред компютрите или мобилните устройства.

Да бъдат възстановени подобни пространства в кварталите не е трудно, стига местната общност да се обедини, казва Методи Терзиев, който заедно с брат си Росен, започна инициативата „Отвъд спорта“.

Обновяването на игрището ще продължи до средата на септември, като освен  почистване и боядисване на оградата, ще се поставят врати за футбол, мрежи и укрепвания на игрището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Буквариум" - сетивно представление ще зарадва децата в Банкя на 24 май

"Буквариум" - първото сетивно представление за деца между 2 и 7 години ще бъде част от събитието “Банкя чества 24 май”. Голяма и атрактивна шатра в парк "Кестените" ще посреща малчуганите. Във вълшебната страна на Буквария децата ще имат възможността да се запознаят с различните букви чрез средствата на театъра, игрите и песните. "Идеите са вътре..

публикувано на 24.05.24 в 12:55
Петя Кокудева

За езика, пътешествията и културата

Петя Кокудева е журналист, писател и пътешественик.  Родена е на 17 септември 1982 г. в Смолян. Завършва английска езикова гимназия, а голямата ѝ тийнейджърска мечта е да учи журналистика. Става бакалавър по телевизионна журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а после завършва магистратура по литература и творческо писане...

публикувано на 24.05.24 в 12:25

Младата писателка Йоанна Елми представи България на литературен форум в Лондон

Йоанна Елми представи България на наскоро провелия се литературен форум в Лондон. Тя е родена през 1995 г., пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България. В Лондон Йоанна Елми участва в панела „Конфликт и промяна“, който е част от Фестивала на..

публикувано на 24.05.24 в 11:32

Панаирът на книгите отваря шатрите си

Традиционният Пролетен панаир на книгата ще се проведе до 2 юни, информират организаторите от Асоциация 4Българска книга". Официалното откриване е днес от 17 часа. Панаирът отново ще е разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра. Съпътстващо се..

публикувано на 24.05.24 в 11:19
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Софийският университет отбелязва 24 май с академично тържество

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи празника с академично тържество, което ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора проф. Георги Вълчев.  Академично слово на тема "Въпрос на буква" ще произнесе доц. Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии. Ще бъдат връчени грамоти на студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 10:27

Български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

Българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция отбелязва 24 май с две събития. От 11.30 часа, зала „Тициан“ на центъра за култура „Дон Орионе“, където е разположена инсталацията „Съседите“, ще бъде домакин на дискусията „Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти“. От 14.00 часа Теодора Бахарова, която от години..

публикувано на 24.05.24 в 09:44

Временна организация на движение в София по повод 24 май

Въведена е временна организация в центъра на София за тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на: - на ул. „Оборище” между..

публикувано на 24.05.24 в 08:16