Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формулата на успешния бизнес

Как коучингът помага в постигането на цели



В петъчното издание на”Радиоприемница” приключваме темата с модерните професии, представяйки коучинга (от coaching - англ. ез. Това е индивидуален процес на обучение или развитие, докато се постигне конкретна цел или професионален резултат - бел. ред.).
Все по-често като говорим за новите професии засягаме темата за развитието на меките умения, бизнес общуването. От друга страна, за да са на върха на вълната, висшите мениджъри използват услугите на коучове (от англ. ез coach - треньор).

Почти няма успешен изпълнителен директор в света, който да не използва коучинг услуги. В България коучингът бързо набира скорост.
“В съвременния свят хората имаме тенденция да живеем прекалено бързо и се налага да бъдем много реактивни, спрямо очакванията, които другите имат към нас и така човек няма време, в което да чува себе си. Коучът създава такова време, в което хората да могат да чуят важните за тях неща и да предприемат стъпки в тази посока”, обяснява Емилия Илиева, известна в страната като лицето на ненасилствената комуникация.

Прекалено бързият ритъм на живот, в който живеем, прави все по-трудно да чуем това, което е наистина ценно и важно за нас и нашите действия понякога са по-хаотични. Според Емилия Илиева, общуването много често се свежда само до това да реагираме на това, което другият казва, и не се опитваме да вникнем по-дълбоко.
Тя обясни, че има различни видове коучинг - такъв, който се занимава с житейски теми, има коучинг, който помага на един мениджър да бъде по-добър ръководител, и такъв, който се занимава с хората, които са на високи управленски нива.

В България има Международна асоциация по коучинг, т.е. има хора, които се занимават специално с коучинг, а при Емилия Илиева коучингъл е паралелна на основната ѝ професия, която е свързана с групи от хора. На тези срещи се дискутират теми, свързани с качеството на връзките в живота ни като източник на удовлетворение, щастие, на усещане за близост, за единство.

В бизнес средите темите, с които се сблъсква в работата си Емилия Илиева, са свързани с това как да се създаде истински сплотен екип, ангажиран с постигането на целите. Другата голяма тема е ангажираността на служителите, "по какъв начин да се въведе култура в определена компания, където всеки да се чувства свързан с мисията на тази компания и да участва в нейното изграждане като ценност, която служителите ѝ да приемат, но не като нещо чуждо".

Емилия Илиева съветва при спор да не забравяме, че убедеността, с която ние защитаваме нашата теза е валидна и за другия участник в спора. Затова трябва да се помисли какво има предвид опонента, ни когато излага тезите си и какъв е източника на ожесточеността, с която брани правотата си.

Опитвайки се да се разбере другия, без етикети, можем да се опитаме да видим дали нашата гледна точка не може да се промени, а заради нашата склонност да го разберем, дали и другият опонент не е готов да промени своята теза.

Добрият коуч не е човек, който дава отговори или дава съвети, а е човек, който задава въпроси, които помагат на клиента да се свърже със своите отговори и нещата, които са наистина важни за него.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57