Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: Исторически музей-София

ЕКСПО

  • В Регионалния исторически музей-София (пл. „Бански“ 1) от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“.

Осъществена е своеобразна историческа ретроспекция на посочените 45 години. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на музея.

Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината през 2019-а от събитията на 10 ноември 1989 г.

Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Материалните примери и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са: Господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; Икономиката; Науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; Възпитателните организации за подрастващите и др.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.
Изложбата продължава до 31 януари 2020 г.

  • Груповата изложба на петимата финалисти на конкурса за Българско съвременно изкуство „МОСТ” ще се състои от 18:30 часа в Зала „Оборище“ 5.
  • Изложбата "Безкраен коктейл" на София Грънчарова изследва тенденциите в модата, рекламата и визуалната среда в съвременната култура, като добавя "интелектуална подплата на представата за красота". Откриването е в галерията "Васка Емануилова", от 18.00 ч., съобщиха от Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Заглавието "Безкраен коктейл" препраща едновременно към множество теми и може да бъде ориентир за публиката, която се интересува от разликата между концептуален дизайн и съвременно изкуство, работещо с предмети и материали от всекидневния живот.

Художественият почерк на София Грънчарова се свързва с деликатна образност, усет към работата с пространството, както и находчиви визуални и смислови връзки. Тя има специално отношение към книги и дрехи, и често работи с тях като художествена форма или материал. Понякога работите й могат да бъдат докосвани или буквално - обличани, което разкрива много за потенциалното съдържание не само на образите, но и на повърхностите и материалите, отбелязват от СГХГ.
Изложбата може да бъде разгледана до 6 декември.


ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА

Националният институт по метеорология и хидрология започва образователната дейност по програма "Образование с наука". Институтът ще посрещне 60 ученика от 51-во СОУ, които ще се запознаят с работата на метеоролозите и хидролозите и ще видят как се правят измервания в метеорологичния парк.


ДИСКУСИЯ

Камарата на архитектите в България организира дискусия за бъдещата Национална детска болница. Началото е в 14:00 часа, зала „Проджект лаб“.


В Софийска градска художествена галерия от 11:00 часа ще се проведе дискусията „Музеят – възможен или невъзможен”.

От 11:00 часа в Интер Експо Център, зала Панорама започва дискусионният клуб „От зрънцето до хляба“.


ЛИТЕРАТУРА

Една от най-колоритните личности в съвременната българска литература, автор, който еднакво успешно се представя и като поет, и като белетрист (а също и като боксьор и треньор), ще гостува в Литературния клуб на Столичната библиотека от 18:30 ч.
Палми Ранчев
ще бъде представен от журналиста, литературен критик и медиен анализатор Митко Новков, ще чете стихове и проза и ще отговаря на въпросите на своите читатели и почитатели.

Палми Ранчев е роден в София на 9 февруари 1950 г. Пише поезия, разкази и романи. Бил е и професионален състезател и шампион по бокс, както и треньор. Над 40 негови възпитаници са медалисти от европейски и световни първенства за мъже и юноши.

Член на Сдружението на български писатели. Сред литературните му отличия са „Иван Николов“ (2009, номинация – за стихосбирката „Софийската берлинска стена“), „Дъбът на Пенчо“ (2011 – за стихосбирката „Софийската берлинска стена“), трето място в конкурса за наградата на УниКредит Банк Аустрия, първа награда на Портал Култура в категорията Проза (2019, за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно”).

СЦЕНА

В Комеди Клуб от 20:00 часа на едно място ще се съберат най-добрите стендъп комедианти от България и света.

КОНЦЕРТ

В Унгарския културен институт от 18:30 часа е клавирният концерт на Дьорд Клебницки.

НАГРАДИ

Третите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ ще бъдат връчени от 19.30 часа в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03