Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 спортни събития ни очакват през 2020 г. в София

Комплекс "Спортна София" в парк "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Над 200 ще бъдат спортните събития през 2020 година в столицата, в рамките на инициативата "Европейска столица на спорта". През 2018 г. София бе обявена за постоянен носител на титлата Европейска столица на спорта.

През четирите години, откакто работи фондацията, са проведени близо 600 събития, а ако включим и мероприятията от спортния календар на общината, те стават около 750 за четири години.

„Детският спорт още от най-ранна детска възраст е приоритет за нас, защото дава здраве, колективен и спортен дух. За 10 г. ще завършим изграждането на 20 нови физкултурни салони и училищни спортни зали. В детските градини имаме 78 нови салони и 15 плувни басейни. Друг наш приоритет е изграждането на стрийт фитнес съоръжения с помощта и на Йордан Йовчев. Ще направим 60 стрийт фитнес площадки и около 30 игрища", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” заяви, че през 2020 продължава развитието на детско-юношеския спорт. Отделен е бюджет и за мащабни спортни събития в столицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23

Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София

Жена е в тежко състояние след голям пожар в центъра на София. Пламъците са избухнали в триетажна къща на улица "Св. св. Кирил и Методий".  Сигналът за стихията е подаден в 22:36 часа снощи, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ.  Пострадалата е скочила от третия етаж на сградата. Откарана е в "Пирогов".  Към мястото са изпратени три линейки...

публикувано на 02.10.24 в 08:55

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56