Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава периодът на житния режим

Житният режим на Петър Дънов се изпълнява всяка година през февруари в различни дни, съобразно фазите на луната. Тази година той ще се състои в дните между 12 и 21 февруари, когато Луната излиза от фаза пълнолуние и започва нейният „разсип“. Важно е преди да започнем изпълнение на режима да подготвим тялото си за пречистването.

“Със житния режим можем да прочистим телата си предпролетно. Зимата е сезон, в който консумираме по-тежка, мазна храна, наситена на животински мазнини и затова в съчетание с циклите на луната, всяка година три дни след февруарското пълнолуние, е един доста благоприятен период, в който можем да поставим тялото си на този пречистващ пост ”, казва нутриционистът Яна Данаилова.

Житният режим не е диета, казва нутриционистът. Според нея основното предназначение на режима е духовно, ментално и емоционално изчистване. Режимът е с продължителност 30 дни, като се разделя на 10 дни подготовка, 10 дни същински режим и 10 дни плавно и постепенно захранване.

Още за режима чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48

Peyotoff представя новия си проект "Hometown Odyssey"

Петър Йотов - Peyotoff е познат от различни музикални формации, но авторската му музика не остава на заден план. Пред Радио София той представиновия си проект „Hometown Odyssey“ и инструментал, с характерната за него китара. „В полунощ излезе новия сингъл, който нямах търпение да споделя, защото е може би, едно от най-любимите неща, които съм..

публикувано на 27.05.24 в 10:19

Витоша – толкова близо, а всъщност далечна

Сякаш достъпът до Витоша се компрометира, а автобусите, които тръгват от София, с маршрут до планината, са с крайно недостатъчни багажници за велосипеди, смята Радослав Крумов – участник във „Витоша 100“. „Това да няма лифт, в една толкова близка планина, е изключително нередно. Трябва да бъде достъпна, защото тя би била избирана и от..

публикувано на 27.05.24 в 09:04

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 21°

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но над Североизточна България облачността ще се увеличи и на места там в следобедните часове ще превали. С до умерен северен вятър ще прониква по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°, малко по-ниски в североизточните райони и по..

публикувано на 27.05.24 в 07:35
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": Бърз разказ за музикалната история на тромпетиста Росен Захариев, който след като завършва музикалното училище в София, заминава да учи в Ротердам и накрая – в мечтания за всички университет Бъркли: "Шест месеца учих в..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23