Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха доклада за ремонта на Борисовата градина

Снимка: БГНЕС

След повече от час и половина дискусии, Комисията по околна среда към Столичния общински съвет, отложи доклада за ремонта и обновяването на историческата част на Борисовата градина. Недоволствата бяха породени от процедурата за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, както и срещу утвърждаването на идеен проект, преди да е одобрен Подробният устройствен план за най-големия парк в София.

На заседанието на Комисията по околна среда към СОС стана ясно, че до 2011 г., от когато Столичната община предприема частични ремонти на Борисовата градина, инвестиционна програма за парка не е правена от над 30 г. Ето защо обновяването на алейната мрежа, елементите на паркова украса и възстановяването на растителност, е крайно наложително.

Конкретната историческа част, която попада в идейния проект за инженеринг, най-общо може да се определи от Орлов мост до бул.„Пейо Яворов“. Тъй като голяма част от попадащите в нея обекти са паметници на културата - категорично е разписано, че ще се запази автентичният им вид. Като тоалетната между лятната читалня и “Маймунарника”, както и множество чешми и скулптурни фигури.

Предвижда се обновяването на алейните настилки, ВиК инфраструктурата, езерото с лилиите, които за да бъдат запазени, ще бъдат преместени в друг водоем. Както и поставянето на нови 120 осветителни стълба и над 130 камери, някои, от които възстановени, а други новоизградени по направленията.

Общият срок за изпълнение на проекта е заложен до края на есента на 2023 г., като 8 млн.лв. ще дойдат от европейската програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., а близо 4 млн.лв. са съфинансиране от общинския бюджет.

Безвъзмездните средства вече са утвърдени чрез Интегрирания план за градско развитие на София и в резервния списък с обекти е включена именно Борисовата градина. И тук независимият общински съветник Борис Бонев поставя въпроса, защо Столичната община гласува нещо, което така или иначе вече е прието.

По думите на гл.арх. Здравко Здравков поне в следващите 4-5 г. не се очаква да бъде приет ПУП на Борисовата градина, тъй като след последното обществено обсъждане, от трите засегнати административни района - са постъпили над 300 предложения и становища, които експертен съвет трябва да съгласува и да подложи отново на публична дискусия, а и останалите процедури по приемане на плана също ще отнемат значителен период от време.

По отношение на финансирането на проекта, председателят на комисията по околна среда Лорита Радева посочи, че е разумно да се възползваме от пари по европейски програми.

Лорита Радева каза още, че евентуално осветлението би предизвикало опасения, но то, както и всичко останало, е съобразено със запазване на автентичния вид на Борисовата градина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"  рисуват..

публикувано на 08.07.24 в 11:50
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15