Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зала 1 на НДК на 9 март

Цветелина Василева излиза като Турандот в българо-италианска копродукция

Снимка: НДК

Замъкът на ледената принцеса Турандот се пренася на сцената на зала 1 на НДК на 9 март. Продукцията е колаборация на Държавна опера Варна и ПармаОперАрт.

В главната роля ще влезе прочутото сопрано Цветелина Василева.
Диригент е маестро Найден Тодоров.
Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската.

Ролята на Лиу ще изпълни солистката на Варненската опера Илина Михайлова (легендата Хосе Карерас я покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 г.). Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Император, Деян Вачков – Тимур, Венцислав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов – Мандарин.

„Турандот“ е последната опера на възхитителния Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци.

Емблематичната “Nessun Dorma”, в изпълнение на Калаф, е eдна от най-цветните и въздействащи арии в историята на операта. Възхваляваният от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“ Иван Момиров е тенорът, който ще изпълни ролята на влюбения Калаф и ще разтопи леденото сърце на принцесата.

"Постановката в българо-италианската копродукция е съвсем нова" - от средата на 2019-а, посочи пред Радио София Магдалена Сотирова от организаторите.

Още за спектакъла чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Без кина, театри и фитнес в цялата страна заради случаите на заразени с коронавирус

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус. Това важи за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и други. Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца,..

публикувано на 09.03.20 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук...

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език...

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в..

публикувано на 18.05.24 в 10:19

Образоваме децата играейки

Какво е "Еcо Kids Tour"? Марияна Жабинска е до Лятната сцена в Борисовата градина, където ще са от 11 до 17 ч.: "Енергията е с нас навсякъде. Стартирахме във Варна, сега сме в София. Това е турнето на "Нешънъл джиографик". Осъзнахме мисията "Да опазим..

публикувано на 18.05.24 в 10:08

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид,..

публикувано на 17.05.24 в 18:36