Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сега се нуждаем от Преображение, от мост между душите

Възпитаването и развиването на сетивата за възприемане на изкуството е нещо, което започва в най-ранна възраст. Наричаме “криза” изпитанието, през което преминаваме всички, но истинската криза всъщност започна много отдавна - още когато прекъснахме връзките помежду си и връзката с душата си, заяви пред Радио София художникът и педагог Мария Ландова.

"Колкото повече се затрупваме със знания в днешния информационен свят, толкова повече обществата се разкъсват, стават все по-малки и малки общности, човекът се “атомизира” и се превръща в едно консумиращо същество, дори да не го иска. Взираме се в какво ли не, но все по-малко в душата си," напомни ни Ландова.

Оставайки при семейството си сега, ние получаваме невероятен шанс да се огледаме, да открием отново децата ни и те да получат вниманието от родителите, от което се нуждаят. Шанс да се сближим - първо с душите си, после и с близките си. Има на какво важно и ценно да научим децата си - можем да им покажем любимите ни филми от детството, да им рецитираме нашите детски стихчета, да им разкажем за рода си, както и за други кризисни моменти в историята на света.

Мария Ландова направи емоционален паралел, като припомни времето на обсадата на Ленинград, когато звучи Седмата симфония. Именно тогава зловещият звук на барабаните се превръща “от марш на смъртта, в марш на живота”. Връщайки се в нашето съвремие, трябва да осъзнаем, че имаме крещяща нужда от Преображение, от пренасочване на мислите ни към истински важното, и да изградим невидимите мостове между душите от една епоха към тези от друга. 

Още впечатляващи размисли на Мария Ландова можете да чуете в интервюто на Лили Големинова.

Мария ЛандоваМария Ландова е популярна личност – художник, педагог, бивш директор на Художествената гимназия в София, журналист, основател и програматор на Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия, сценарист на филми, някои вдъхновени именно от детската академия.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията - във фокуса на графити художниците "140 ИДЕИ"

Иво Илиев и Венцислав Йосифов са графити художници наричащи себе си "140 ИДЕИ". Техният колектив навърши 14 години, като събитието е отбелязано с изложбата "14 ключа" в Галерия Bogodome. Може ли силата на изкуството да променя градската среда и да оставя тайни послания за хората? Младите творци споделиха пред Радио София, че като цяло са..

публикувано на 08.12.22 в 19:13

IT компания беше отличена в категория "Социална иновация"

Грижата за възрастните хора в България най-често се поема от техните близки, но какво се случва с тези от тях, които нямат роднини и имали недостиг на социални асистенти? Фондация "Приложни изследвания и комуникации" организира Националния иновационен форум, който е уникално ежегодно събитие за страната. То обединява усилията на всички..

публикувано на 08.12.22 в 18:08

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др. Пред..

публикувано на 08.12.22 в 16:56

Защо България изостава в иновациите

Ден след  връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината  и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България. Любопитен факт е, че докладът за иновациите..

публикувано на 08.12.22 в 15:03

Млади таланти ще музицират с изтъкнати инструменталисти и ансамбли

Млади таланти от НМУ "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров ще музицират заедно с изтъкнати инструменталисти и ансамбли в Софийска градска художествена галерия. Подробности пред Радио София разказа Мила Павлова, музикален директор на фестивала МузикАртисимо Фест. По думите й концертът е посветен на младите музиканти и е наречен..

публикувано на 08.12.22 в 14:59

Коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов

На 13 декември, от 19.00 часа, в Дом на културата „Искър“ ще се проведе коледен концерт на Софийския духов оркестър, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов . Диригент е Юли Дамянов. „Това е отдавна планиран проект и по една или друга причина не можеше да се състои. Най-после успяхме да насрочим дата, за което всички сме много..

публикувано на 08.12.22 в 14:15

Еделина Кънева: Без минало няма бъдеще

Еделина Кънева е новият директор на Националния музикалния театър "Стефан Македонски". За новата си длъжност и усилената работата в театъра тя разказа подробности в ефира на Радио София. Тя определя себе си като човек, който обича да работи и музиката винаги й е доставяла удоволствие. "За сега ще спазя програмата която е написана от предишния..

публикувано на 08.12.22 в 14:10