Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Козунакът и тайните на приготвянето му

Снимка: Община Белоградчик
Великден идва с уханието на козунаци, както и боядисани в червено яйца. Козунакът е традиционно хлебно изделие, което се налага на празничната ни трапеза доста късно - през 19 век . Дотогава са се месили други видове празнични хлябове - колак, кравай и други подобни хлебни изделия.

Историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цялаЕвропа. Произвежда се в много страни с различни форми, рецептури и наименования. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Във всяка къща на Великден трябва да замирише на ароматен пресен козунак.

В наше време козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

Козунаците са обикновени и фруктови, към които се добавят стафиди, озахарени портокалови корички и плодове.Но това са видовете от старите рецептурници от миналия век (1960г.-1970г.) 

Сегашните производители обогатяват регистъра на произвежданите храни, като изработват и козунаци с друг вид плънки. Например шоколад, орехова плънка, локум, бадеми и др. Често към тестото се добавят различни видове орехови ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, а за рулата се добавя мармалад .

Какви козунаци предпочитат българите, класически или модерни, и кои са тънкостите на най-добри козунак - чуйте съветите на Станка Захариева, старши учител в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.02.25: Защо бойкотът на хранителните магазини няма да проработи?

Александър Христов и Яница ПетковаАлександър Христов и Яница ПетковаВ последния за тази седмица "Форум" водещият Лъчезар Христов насочи и предизвика актуалните коментатори да споделят мнения и разсъждения по следните теми : "Възраждане" внася в Народното събрание проекторешение за създаване на комисия, която да разследва дейността на чужди..

публикувано на 07.02.25 в 19:05
Остров Санторини в очакване на следващ трус

Как учените разчитат трусовете в Санторини?

За последните 10 дни на остров Санторини са усетени над 6400 труса. Как учените разчитат цялата ситуация и до какви дългосрочни последствия може да доведе? Събеседник по темата в предаването "Ритъмът на столицата" е  доц. Пламена Райкова, ръководител на Департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по..

публикувано на 07.02.25 в 18:40

Принципът "замърсителят плаща" в София минава през критерия "брой членове на домакинство"

Съвсем скоро се очаква да бъдат достъпни и онлайн декларациите, чрез които Столичната община събира информация за количеството генериран отпадък от граждани и бизнес. От началото на този месец, местната администрация стартира кампания, с която цели да се подпомогне определянето на точния размер на такса „битови отпадъци“ (ТБО), тъй като от 1..

публикувано на 07.02.25 в 17:27

Инспекторите по труда са извършили 8520 проверки за нарушения на трудовото законодателство

През 2024 г. инспекторите по труда са извършили 8520 проверки по сигнали за нарушения на разпоредбите на трудовото законодателство от всички близо 50 хил. сигнала до инспекцията. Най-голям брой сигнали засягат заплащането на труда – 3317, а 1411 са по възникването на трудовите правоотношения, 1302 по прекратяването им и 889 са по работното време.  От..

публикувано на 07.02.25 в 16:59
Екипът е обиколил села в Община Омуртаг

Журналисти по стъпките на безводието

Поне 350 хиляди от сънародниците ни са били на воден режим през изминалата година. Запитахме се “Защо?” и тръгнахме по следите на изчезващата вода в Североизтока. Срещнахме водомайстори, дънни биволи и много сърцати хора, принудени да оцеляват без вода. Документирахме прокопаването на сондаж за хиляди левове, местонахождението, на който е..

публикувано на 07.02.25 в 16:36

В Ротердам се провежда 54-ото издание на Международния филмов фестивал

В Ротердам е в разгара си 54-ото издание на Международния филмов фестивал.  Той бе открит с филма “Фабула“ на режисьора Майкъл Тенхорн. Цели 14 филма фигурират в официалната “Тигър селекция“ на фестивала тази година, сред които има и българско участие. Това е първият фестивал в Нидерландия, основан през 1972 година, който се утвърждава като..

публикувано на 07.02.25 в 16:03

Започва 10-то издание на фестивала за документално кино Master of Art

Тази вечер започва Десетото издание на фестивала за документално кино Master of Art с прожекция на филм за Франк Синатра и песента му “My Way”. Захванах се с този фестивал, защото ми е страст да споделям изкуство с повече хора. Така 10 години споделяме изкуство, емоции, красота, пътуване във времето. Това е нашият начин да променяме живота към..

публикувано на 07.02.25 в 15:17