Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Козунакът и тайните на приготвянето му

Снимка: Община Белоградчик
Великден идва с уханието на козунаци, както и боядисани в червено яйца. Козунакът е традиционно хлебно изделие, което се налага на празничната ни трапеза доста късно - през 19 век . Дотогава са се месили други видове празнични хлябове - колак, кравай и други подобни хлебни изделия.

Историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цялаЕвропа. Произвежда се в много страни с различни форми, рецептури и наименования. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Във всяка къща на Великден трябва да замирише на ароматен пресен козунак.

В наше време козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

Козунаците са обикновени и фруктови, към които се добавят стафиди, озахарени портокалови корички и плодове.Но това са видовете от старите рецептурници от миналия век (1960г.-1970г.) 

Сегашните производители обогатяват регистъра на произвежданите храни, като изработват и козунаци с друг вид плънки. Например шоколад, орехова плънка, локум, бадеми и др. Често към тестото се добавят различни видове орехови ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, а за рулата се добавя мармалад .

Какви козунаци предпочитат българите, класически или модерни, и кои са тънкостите на най-добри козунак - чуйте съветите на Станка Захариева, старши учител в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВС отбелязват своя празник и 113-годишнината от първия боен полет на военната авиация

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще участват в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца в град София. По традиция на Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили – 16 октомври, отдаваме воинска почит към паметта на защитниците на родното небе,..

публикувано на 16.10.25 в 08:29

Ремонт променя маршрута на трамвай 22

Заради текущ ремонт временно се променя маршрутът на трамваите от линия 22, съобщават от пресцентъра на Столичната община. От 04.30 часа на 18 октомври до 24.00 часа на 19 октомври трамваите от линия № 22 ще се движат от ж.к. "Красна поляна" до трамвайно обръщателно колело "Гео Милев" .Разкрива се временна линия № 22 ТМ с маршрут: от автостанция „Изток“..

публикувано на 16.10.25 в 07:45

Температурите се понижават чувствително

През днешния ден над страната ще има разкъсана, над повечето райони – значителна облачност. Слаб дъжд ще превалява на отделни места в югоизточните и планинските части от страната. Сутринта на места в низините и поречията ще има намалена видимост. През деня ще духа слаб, в Източна България - до умерен източен вятър. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 16.10.25 в 06:25

В София ще се проведе Десето издание на фестивала за дигитални изкуства "Да Фест"

"Да Фест" е фестивал за дигитални изкуства, който предстои да се проведе в София за десети път от 21 до 25 октомври 2025година. На фестивала ще бъдат представени 14 изложби, пет пърформанса, пет прожекционни програми, както и поредица от лекции, презентации, работилници, които ще се проведат в цели 16 локации. Акценти от..

публикувано на 15.10.25 в 19:40
Рут Колева от организаторите

София отново е домакин на Международната музикална конференция So Alive

В София започна третото издание на музикалната конференция So Alive.  Екипът на предаването “Добър вечер, София“ отново гостува на мястото на събитието. Какво да очакваме от програмата на So Alive  в следващите четири дни, разказа Рут Колева от организаторите. “Тази година е най-голямото ни издание, имаме над хиляда делегати...

публикувано на 15.10.25 в 18:49

"Форум", 09.10.25: Възможен ли е фалитът на “Топлофикация “- София?

Темите от Столичната община са във фокуса на вниманието в предаването “Форум” и в сряда. Гост в днешното издание е независимият общинския съветник Ваня Григорова . Заедно с водещия Константин Лавсов обсъдиха следните теми: възможен ли е фалитът на “Топлофикация “- София; кризата с “Топлофикация” може да се превърне в криза с тока;..

публикувано на 15.10.25 в 18:40

БЧК раздава продукти на хора от уязвими групи в Софийска област

Българският червен кръст започна да раздава продукти на хора от уязвими групи във всички 22 общини на територията на Софийска област. Пакетите съдържат хранителни продукти и хигиенни материали. “Помощите са насочени към най-уязвимите групи на обществото. Съдържат девет вида хигиенни материали - тоалетен сапун, шампоан, паста за зъби, четка за зъби,..

публикувано на 15.10.25 в 17:10