Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни след първите мерки Братислава е последвана от цяла Словакия

Снимка: visitbratislava.com

Към днешна дата случаите на короновирусна инфекция в региона на Братислава се измерват с едноцифрени числа - 1-2 на ден, като има и дни без нито един случай. Сякаш Словакия наистина държи вируса под контрол.

Това заяви пред Радио София лидерът на регион Братислава Юрай Дроба. Той е начело на регионалното правителство и представител на Словакия в Европейския комитет на регионите.

Словакия е с население от 5,5 милиона души, но взетите навреме мерките помогнаха - шест седмици след първия диагностициран случай в страната има едва 20 жертви и тя е на първо място по този показател в Европа на глава от населението по данни на "Джонс Хопкинс".

„При нас мерките започнаха много рано. Първият установен случай на Covid-19 беше на 6 март. Два дни по-късно нашето регионално правителство в Братислава, на което съм начело, реши да затвори училищата под наша юрисдикция, както и двата най-големи университета в страната с решения на техните ръководства. Това създаде сериозно напрежение към националното ни правителство, където първоначално ни критикуваха, че сме твърде крайни, но само два дни по-късно последва нашият пример. Получи се ефекта на доминото, но всичко започна от Братислава - след нас цялата страна беше затворена за известен период. Сега вече се обсъждат мерки за рестарт на икономиката.“

В словашката столица вече може да се ходи на ресторанти на открито, отворени са фризьорските салони, центрове за козметика и масаж, както и по-малките магазини, стига да се спазват изискванията за носене на маски и за 25 кв.метра площ на човек - хората изчакват пред магазините.

Влизането за пазаруване се контролира, а пред всеки магазин има дезинфектант.

„Местното, локалното,това, което ни заобикаля, стана по-важно от всякога. Смятам, че мнозина именно сега разбраха кои са съседите им, какви са техните хобита, мнения и интереси. Преоткрихме семействата си, прекарвайки повече време заедно. Това са положителните моменти. На другия полюс обаче е икономиката, която след тези два месеца е в колапс. И трябва да работим сериозно в посока на нейното възстановяване.“

Регионално правителство очаква поне 10% спад на годишните приходи, безработицата расте, устойчиво падат цените на недвижимите имоти - всичко напомня малко на икономическата криза от 2008-а.

„Буквално за дни туристическият сектор спадна от 100 на 0. Други най-засегнати са ресторантите, гурме сектора, конгресния туризъм, както и една сфера, която често забравяме - изкуството и културата, които също са на нула. Смятам, че туристическите агенции следва да бъдат подкрепени и компенсирани. По принцип съм противник на държавната намеса в този сектор, но времената са извънредни.“

Хората в Словакия са свикнали да пътуват в чужбина. През лятото отскачат да почиват в Хърватска, Испания, Италия, или пък в България и Гърция. Но Юрай Дроба подчертава:

„Сега отправяме призив към нашите сънародници да прекарат лятото си в Словакия - така те не само ще подкрепят местната икономика, но и ще минимализират риска.“

Чуйте разговора на Лили Големинова с Юрай Дроба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта поредна година организират триатлон "Лъвско сърце-Утопия"

На 8 юни Културно-туристическият комплекс Ченгене скале ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития за тази година, с над 600 триатлонисти от България и чужбина.“Lion Heart@ Cross Triathlon “Утопия“ се организира от сдружение “Лъвско сърце“, а преди събитието, през седмицата, се организира и подготвителен лагер. Тук отбелязваме, че..

публикувано на 04.06.24 в 16:31
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204 млн. лв. За тях ще бъдат обявени нови процедури, каза Терзиев. По думите му, обществените..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на дигиталния сектор – SEO, eCommerce и AI и бизнес развитие. Поканени са международно признати..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надежда Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:20