Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Самоков отново подкрепя млади таланти със стипендии

Крайният срок за кандидатстване е 31.07.2020 г.

Част от миналогодишните стипендианти
Снимка: Архив, Община Самоков

Община Самоков и тази година ще даде стипендии на даровити ученици с постижения в различни области.

Финансовата подкрепа е в размер на 1000 лева и ще се изплаща в рамките на следващата учебна 2020/2021 година.

Първите три стипендии са учредени през 2004 г.

С течение на годините са добавени още шест и към момента се присъждат 9 стипендии в подкрепа на даровити самоковски ученици от 8 до 12 клас или студенти, с отличен успех и постижения в различни области.

За постижения в природо-математическите науки се присъжда стипендия на името на акад. Любомир Чакалов, за хуманитарни науки – на името на Константин Фотинов, за постижения в областта на изкуствата една за музика на името на Васил Стоин и една за изобразително изкуство на името на Наум Хаджимладенов. Присъжда се и стипендия за спорт.

От 2016 година са обявени още две общински стипендии по 500 лева за малки спортисти – ученици от ІІ до VІІ клас, с постижения в зимните спортове.

Удостоверенията на удостоените стипендианти на Община Самоков обикновено се връчват на тържеството по случай Празника на Самоков, 21 август.

Крайният срок за кандидатстване е 31.07.2020 г.

Александра Илиева разговаря с 12-годишната Диана Чаушева, цигуларка в Националното музикално училище. Талантът ѝ е оценен на сцената и на конкурси, както и от община Самоков. Родителите ѝ са учители и стипендията е била в помощ на цялото семейство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршрутът минава и край НДК

Премиера на втория "разказ от сърцето на София" от "Културни маршрути"

"Софийски потайности" – така е озаглавен вторият епизод от предвидените 4 на платформата Културни маршрути . В минисериала "Разкази от сърцето на София" вече беше публикуван документален филм, посветен на трагичната фигура на Яна Язова със специален гост – литературния историк Петър Величков. Премиерата на втория от видеоразказите..

публикувано на 29.05.24 в 18:12
Биляна Савова (вдясно) с Гергана Пейкова

Биляна Савова от "МС-Мога сам": Тялото е твое, безсънието е лукс

Международна конференция: "Мозъкът – проблеми и решения“ по повод Световния ден на Множествената склероза , ще се проведе на 30 май , четвъртък. Организатор е Фондация“МС - Мога Сам“. Конференцията*  е посветена на причините, които разболяват човешкия мозък и са повод за редица автоимунни и дегенеративни заболявания,..

публикувано на 29.05.24 в 17:02

Градушка удари Подгумер

Град с големина на грахово зърно удари село Подгумер край столицата,  алармират потребители в социалните мрежи. Към момента няма данни дали има нанесени щети. Снимки: Надежда Дойчева за Facebook: "Забелязано в София".

публикувано на 29.05.24 в 15:55

В най-бедния на енергоносители континент България изостава с "позеленяването"

Средната глобална температура през 2023 година е надхвърлила прага от 1,5 градуса по Целзий, определен в Парижкото споразумение , заявиха от Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС. Светът вече се намира на „непозната територия“, каза по този повод Джим Скеа, председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата на..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Млади дизайнери с благотворително ревю за абитуриенти в неравностойно положение

Благотворително модно ревю "Мечтаната дреха“ организират ученици и учители от Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в столицата.  С едноименния проект младите дизайнери кандидатстваха в национален конкурс и получиха подкрепа от фондация “Благотворител“. Вече осем години талантливите ученици с помощта на своите учители..

публикувано на 29.05.24 в 15:15

Дуетът Niki R:ce представят новата си песен "Феномен"

Дуетът Niki R:ce представи новата си песен в ефира на Радио София. Тя носи заглавието „Феномен“ и вече е налична във всички музикални платформи. Тя е и първата песен на български език, която Никол и Цветан от Niki R:ce правят. „Текстът го написа Цецо, музиката я направихме двамата, а по аранжимента работихме заедно с Емилио Мархолев“, каза..

публикувано на 29.05.24 в 14:13

"Детският свят на фокус" показан в изложба в Столичната библиотека

Фотографска изложба  "Детският свят на фокус – истории от Конкордия“  ще бъде открита на 31 май в Мраморното фоайе в Столичната библиотека. Цветните фотографии ще поставят под светлината на прожекторите децата, които посещават семейния център "Посока“ на Фондация "Конкордия България“. Фотографиите са дело на социалния работник Аниния..

публикувано на 29.05.24 в 14:06