Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотокадри на единствения с достъп до разрушените кули на 11 септември в СГХГ

| обновено на 11.09.20 в 10:44
Кулите близнаци , 2001
Снимка: Джоел Майеровиц, СГХГ

Документална изложба показва опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център в Ню Йорк. "След 11 септември: образи от кота нула" ще бъде представена у нас от 11 септември до 25 октомври в Софийската градска художествена галерия, съобщиха от платформата "Майстори на фотографията".

Ограден и класифициран като местопрестъпление, на 11 септември 2001 г. районът е затворен за всички фотографи, освен оскъдната информация за активистите в охраняваното заграждение, станал известен като "забраненият град". Това, което се случва на кота нула през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко. Джоел Майеровиц е единственият, извоювал си безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му описват трансформацията през следващите девет месеца - от пълно опустошение до реконструкцията на основите, обясни пред Радио София Гергана Мудова от Фондация Мусиз.

"Там са разрушени кулите близнаци. Мястото е огромно. Разрухата е нечовешка. Разчистването е продължило 9 месеца. Джоел казва, че дълго време не е могъл да спи от това, което е видял и заснел."

Майеровиц запечатва усилията на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, помогнали в процеса на почистване. Образите на физическа разруха и емоционална сила запечатват в снимките моментите на смелост, състрадание и солидарност, настъпили там. 

Кадрите са част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк.

  • Роденият през 1938 г. Джоел Майеровиц е определен като един от най-влиятелните улични фотографи и основоположник на новата цветна фотография. Двукратен носител е на наградата Guggenheim Fellow, получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и наградата на Leica - Hall of Fame Award. Има над 30 издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на откритата тераса пред културния институт. Подробности разказа ръководителят на ОКИ "Красно село" Ивелина..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните томчета ще бъдат изпратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в..

публикувано на 18.06.24 в 13:09
Районът около 29-а детска градина се облагородява  Снимки: Ивайло Кукурин

Обособяват паркинг и улица до 29-а детска градина в район "Младост"

От МРРБ са осигурени средства за многоетажния паркинг, който ще замени буферния до метростанция "Младост 3". Изготвя се техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка. Очаква се процедурата да започне до края на юли. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на район "Младост" Ивайло Кукурин. Обществената поръчка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все по-актуални и търсени специалисти с подготовка по управление на кризи, сигурност, криминална..

публикувано на 18.06.24 в 09:28