Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.
По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?
Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.
„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“
Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.
Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.
„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“
Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.
Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена.
Чуйте какво още каза пред Петя Зунгорлиева нутриционистката Яна Данаилова.
Горещите месеци отминават, но климатиците могат да се използват почти целогодишно. От асоциация "Активни потребители" за започнали кампания, в която се дават съвети за избор на такъв уред . Освен това се канят желаещи да участват в "колективна покупка" на климатик, при което ще се ползва между 10 и 15 процента отстъпка. На българските..
MustArt Fest 2025 превзема парк “Хиподрума“ на 17–18 септември с кино, музика и млади таланти. В предаването “Добър вечер, София“ гостуваха Девина Василева – млад режисьор и съорганизатор на събитието, и продуцентът и режисьор Кирил Киров-Кико. Фестивалът ще се проведе в четвъртото си издание с цел да подкрепи новото поколение творци,..
През новата учебна година образователната платформа "Буки" ще предостави безплатни STEM програми, подходящи за ученици от 1. до 4. клас на 50 държавни и общински училища. Учителите ще могат да ползват готови за преподаване уроци, включвайки презентации, задачи и примерен сценарии. Програмите са с фокус върху развитието на ключови дигитални..
Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency, EMA) и ръководителите на агенциите по лекарствата предупредиха за нарастващата заплаха от незаконни лекарства, рекламирани и продавани онлайн в ЕС. Българската Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) предупреждава, че подобни незаконни продукти представляват сериозен риск за..
До 30 септември се приемат кандидатури по програма "Културно наследство" на Столичната община. Процедурите по координиране на програмата обаче не са спазени. Има избран програмен съвет, но не и координатор по проекта. Срокът за кандидатстване по програмата би трябвало да се удължи, да бъдат спазени процедурите, да се попълнят коректно всички..
За втора поредна година, Посолството на Република Китай в България организира конкурс за създаването на нова песен, озаглавен "Древни рими - Вечната класика". Конкурсът комбинира китайска поезия и създаването на нова песен по текст от нея. Представени са 24 стихотворения преведени на български и английски език (и китайски за най-смелите)...
Книгата "Етюдите на София-десет години в кадри" на фотографа Иван Шишиев запечатва едни от най-интересните и впечатляващи хора, места и събития в столицата ни през последното десетилетие. Вече има публикувани над 18 хиляди кадъра, които разказват какво се случва в София и България. Публикувал е и снимки от Ирак, Албания, Киргистан,..