Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посттравматичният стрес води до деменция

Снимка: Pixabay
Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си.

Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от изследователи от Университетския колеж в Лондон, прави първия мета-анализ на доказателства, който свързва ПТСР и риска от деменция.

Изследователите са анализирали резултати от 13 проучвания, проведени на четири континента. Използвани са данни на 1 693 678 лица, като изследователите са проучили дали диагнозата ПТСР също е довела до повишен риск от деменция 17 години по-късно.

Екипът на колежа е обединил данните от осем от анализираните от тях проучвания и установил, че страдащите от ПТСР са с 61% по-висок риск от деменция по-късно през живота си. Вземайки данни от още две проучвания, които използвали различни методи, изследователите открили, че ПТСР удвоява риска от развитие на психично разстройство.

Констатациите от проучването показват, че лечението на ПТСР може да намали риска от деменция по-късно.

Главният автор д-р Василики Оргета от Психиатричния отдел на лондонския колеж отбеляза, че тяхното проучване подчертава доказателства за връзката на травматичните преживявания и здравето на мозъка, особено как травмата в дългосрочен план въздейства върху мозъка и увеличава уязвимостта на човек към деменция.

Въпреки че остава неясно как ПТСР увеличава риска от развитие на деменция, изследователите предполагат, че това може да е свързано с повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря.

Според д-р Оргета в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с Covid-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Перник започна 10-и международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин"

Със спектакъла "Следобедни игри" на аржентинската писателка Рома Майо в Перник започна 10-ият международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин". Постановката е дело на младежки театър "Мускетарите", който е домакин на проявата. Тази година във фестивала участват над 500 младежи от 25 театрални състава. Те ще представят 26..

публикувано на 05.06.24 в 16:35

Пламен Бонев - De la Bona с нова песен "Лъч светлина" за своята публика

Изпълнителят Пламен Бонев представя в ефира на предаването "Добър вечер, София", новата си песен "Лъч светлина", която той направи на български език. "В последните години направих две на английски език и сега беше ред на българска песен", сподели Пламен Бонев – De La Bona. "Тези две английски песни бяха написани и просто си чакаха..

публикувано на 05.06.24 в 16:30

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22