Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Георгиев

Балансът между съпричастност и граници - фундамент на родителството

Младите семейства днес са много добре информирани по отношение отглеждането на децата. Факт е обаче, че в социалните мрежи се ширят и по-нестандартни мнения, а понякога млади хора стигат да странни решения, каза пред Радио София семейният терапевт д-р Стоян Георгиев.

Вероятно търсенето на бързо решение на конкретен проблем и липсата на бързи резултати при преследването на някаква цел карат хората да прибягват към суеверни схващания. Родителството обаче трябва да се крепи на изпитаните във времето принципи, като осигуряването на съпричастност и формирането на ценности.

д-р Стоян Георгиев

Намирането на баланс между две на пръв поглед противоречиви понятия като "съпричастност" и "граници" е фундаментът на родителските умения, които всеки човек би трябвало да развие. Сблъсъкът с различни концепции, останали от миналото, като че ли води до объркване, но не бива да забравяме, че страхът не е добър помощник. Човек трябва да се стреми да прозре обективно и логично, когато се сблъска с трудности в отглеждането на детето, и какво може да предприеме, за да подобри дадена ситуация.

Повече за суеверията, обективната оценка на ситуацията и преценката на собствените възможности - чуйте в интервюто на Гергана Пейкова с д-р Стоян Георгиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Всеки родител с проблем има нужда от подкрепа и съвет

От момента, в който човек научава, че ще става родител, вече заживява с тази мисъл и подчинява до голяма степен начина си на живот за подготовка и за правилната практика в отглеждането и възпитанието на здраво дете.Дори и новината да не ни изненадва,..

публикувано на 07.10.20 в 12:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти,..

публикувано на 24.05.24 в 16:20

Ще окаже ли влияние върху избирателите делото срещу Тръмп?

Тази седмица приключи изслушването на свидетели в делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за плащане на пари за купуване на мълчание с цел повлияване на изборите през 2016-а. В залата на съда в Манхатън продължи разпита на..

публикувано на 24.05.24 в 15:25
Дамян Дамянов, художник, илюстратор, автор на

"Шекспир за деца", стикери за Вайбър и "Под езика" представи художникът Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник и писател. Автор на проекта “Под езика“, на стикери за Вайбър, посветени на 24 май, художник на книгата "Шекспир за деца“. Освен всичко това, Дамян Дамянов е баща на 12-годишната Яна, която е от поколението..

публикувано на 24.05.24 в 14:29

Васил Терзиев: Деца, обичайте книгите, не спирайте да търсите знанието!

По случай 24 май столичният кмет Васил Терзиев поздрави софиянци пред паметника на Кирил и Методий и Народната библиотека с думите: "Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на светите братя..

публикувано на 24.05.24 в 14:14