Суровата тиква е полезна за диабетици - нейният гликемичен индекс не надвишава 25.
Тиквата рядко причинява алергии. Прясна или сготвена, тя е полезна и за хора, страдащи от непоносимост към други плодове и зеленчуци. Продуктът може да се използва в бебешка храна.
Сокът от тиква съдържа много витамин А и бета каротин. Тези вещества имат висока антиоксидантна активност, участват в синтеза на ензими и нормализират отделянето на протеинови съединения, включително колаген. Те са необходими за производството на родопсин, който подобрява зрението при здрач.
Наличието на витамини Е и С в тиквата значително подобрява усвояването на витамин А и бета каротин.
Печената тиква е незаменима през студения сезон за укрепване на имунната система. Сокът от тиква е полезен като „мултивитаминна бомба” и помага за бързото лечение на настинка и грип.
Тиквата съдържа калиеви и магнезиеви соли. Те регулират функционирането на сърцето и нервната система. Витамино-минералният състав на тиквата има положителен ефект върху кожата, косата и ноктите, забавя стареенето и подобрява външния вид.
Приготвената на пара или варена тиква помага на хора с храносмилателни проблеми, с възпалителни процеси в черния дроб и бъбреците.
За православните християни започва Великият пост. От 3 март до 20 април или общо 7 седмици вярващите се въздържат от определени храни, мисли и дела. Великият пост е време на посвещаване на човекa на Бог по примера на Христос, който е прекарал 40 дни в пустинята в пост и подготовка за своята мисия. Постите са създадени не толкова, за да..
Днес през по-голямата част от деня и над по-голямата част от страната ще има значителна ниска и средна облачност. След обяд облачността от запад ще започне да намалява и през нощта срещу вторник над цялата страна ще се изясни, съобщиха от НИМХ. Само на отделни места ще превали слабо - дъжд и сняг. Ще духа слаб, в Източна България умерен северен вятър...
За предстоящата премиера на "Веселата вдовица" в Националния музикален театър говорим с двама от "виновниците" за събитието. Началото е със Стефан Илчев, един от солистите: "Подготовката е много голямо преживяване - никога не знаем какво да очакваме. Режисьорът Валентин Ганев много разбира целия процес - музикалния, заедно с визуалния. Благодарение на..
Албена Ненкова има зад гърба си няколко книги – трилогията за „Софиянката, която слага всичко в тигана“, книги за виното и книга за ракията (с разкази по тази интригуваща тема). Родена в София, израснала като малка в Ловеч при баба си, Албена живее интересен и пълнокръвен живот. Така е и като човек. Била е в националния отбор по синхронно..
Приемаме, че информирането е нещо добро, но знаем, че всичко има две страни. Досега обаче никой не е поглеждал на този процес както п роф. Ювал Харари. Той хвърля сянка на съмнение върху това твърдение, казвайки, че под информация се разбира: 1. това, което ни дава знания за света, а 2. – това, което подрежда света. В единия..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”:
Как се казва сега кварталът, кой носи орлите, откъдето започва и още любопитни неща - в звуковия файл: И още: кои са сградите на "портата" на т.н. "трета извънградска част"? Какво е имало на мястото на Полиграфическия к-т? Още подробности от спомените на майката на Драган Тенев, който разказва за обитателите на квартала, в който прекарва почти 70 г...