Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословни кифли, шоколад и вафли произведоха руски технолози

И традиционният шоколад има позитивно въздействие, най-малкото - на настроението
Снимка: Архив, ЕПА/БГНЕС

Рецепти за сладки изкушения, които ще помогнат за поддържане на здравето, работоспособността и енергичността, са разработени от учени от Руския икономически университет "Плеханов". Сред "здравословните" сладкарски изделия са шоколад, кифли, вафли и меденки с повишена хранителна стойност, съобщават от  университета.

Разработените сладкарски изделия са не само вкусни, но и здравословни: те помагат на организма да се защити от агресивни свободни радикали, позволяват балансиране на витаминния и микроелементния състав на храната в съответствие с възрастовите нужди на организма, казват експертите.

Според учените е трудно да се причисли сладкото към категорията на обогатените храни, тъй като те са с високо съдържание на калории. Специалистите обаче успели да увеличат хранителната стойност чрез добавяне на протеини от растителен и животински произход и биологично активни вещества в състава. В същото време те успели да запазят и традиционно атрактивния вкус.

"Моделирахме съставите на смеси от два протеинови компонента, които са най-близки по съдържание на незаменими аминокиселини до "идеалния" протеин. Такива компоненти допринасят за по-доброто храносмилане и усвояване на протеина. Крайното съдържание на хранителни вещества в продуктите съответства на необходимия дневен прием", коментира зам.-директорът на Изследователския институт "Продоволствена сигурност" Манана Ткешелашвили.

Според учените десертите, които са разработили, могат да се приготвят във всеки производствен цех. Освен това всички нови суровини могат да бъдат произведени вътрешно и да бъдат заменени вносните им съставки.

"Този състав използва слънчогледово брашно с високо съдържание на протеини и прах от изсушени лиофилизирани кълнове от бял трън", каза Ткешелашвили.

Тя също така отбеляза, че преди това тези компоненти не са били използвани в такава комбинация при производство на шоколад и други продукти. В същото време цената на новите съставки е сравнима с цената на захарта, което има положителен ефект върху крайната цена. Освен това новите съставки са богати на полезни аминокиселини и хепатопротективен силимарин, който има положителен ефект върху функциите на черния дроб и организма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 21.10.25: Отново инцидент между ученици в София. Какви мерки са необходими?

Във вторник гост в предаването "Форум“ е Никола Атанасов – юрист и съосновател на сдружение "Институт по медиация и управление на спорове". Заедно с водещата Елена Пъневска, се спряха на следните теми: - Отново инцидент в София. Тази сутрин в столичното 94. СУ, 12-годишно дете беше прорязано с нож в раменната област от 15-годишен. Инцидентът е..

публикувано на 21.10.25 в 19:05

Постоянната комисия по обществен ред и сигурност в СОС ще заседава извънредно следващата седмица

Извънредно заседание на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет ще се проведе през следващата седмица, заради трагичния инцидент в търговски център, при който 15-годишно момче бе намушкано и убито от свой връстник. Днес бе констатиран още един случай, този път в училище, при който пострада 12-годишно момче...

публикувано на 21.10.25 в 18:04

Държавата ще увеличи капитала си в "София Тех Парк" АД с близо 4 млн. лв.

Държавата ще увеличи капитала си в "София Тех Парк" АД с вноска в размер на 3 939 900 лв. Сумата ще бъде използвана за покриване на оперативните разходи на “Суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс“ за 2025 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Средствата са предоставени от бюджета на Министерството на иновациите и..

публикувано на 21.10.25 в 17:29

БНР е домакин на Годишната конференция на Международната асоциация на обществените медии

Българското национално радио е домакин на Годишната конференция на Международната асоциация на обществените медии - Public Broadcasters International, която се провежда за първи път в София. Темата на престижния форум е: "Обществените медии - силата на аргументите". Официалното откриване на конференцията се състоя по-рано днес от генералния секретар..

публикувано на 21.10.25 в 17:05

Въвеждат медицински стандарт по кожни и венерически болести

За първи път в България е въведен медицински стандарт по кожни и венерически болести. Нормативният документ влезе в сила на 3 октомври с наредба, публикувана в Държавен вестник и включва конкретни правила за естетичната дерматология – сфера, която досега нямаше ясна регулаторна рамка. Целта е да се повиши качеството на дерматологичните грижи у нас,..

публикувано на 21.10.25 в 16:12

Етюд-и-те на София с нова изложба, която ще е и последна в този си формат

Етюд-и-те на София представя новата си изложба, която ще бъде и последна в този си формат за доста дълго време.“За мен винаги София е град на есента. Хубаво е, човек започва да се замисля”, казва създателят на проекта “Етюд-и-те на София” фотографът Иван Шишиев.  Изложбата, която предстои да бъде открита ще е 35-та поредна изложба на Иван Шишиев..

публикувано на 21.10.25 в 15:46

Почти половината от българите редовно изхвърлят храна

Подробности можете да чуете в разговора на Невена Николова и Данаил Конов с Цанка Миланова.

публикувано на 21.10.25 в 15:13