Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микрофлората подсилва причинителите на анорексия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятността от развитие на анорексия зависи не само от психологически фактори, но и от състава на чревната микрофлора в човешкия организъм.

Това показва проучване на биолози от Оксфордския университет, чиито резултати са публикувани в научното сп. Frontiers in Psychiatry.

По време на експеримента си изследователите поставили микрофлора от човек с анорексия в черво на мишки, предварително пречистено от бактерии.

Като последствие гризачите започнали по-бавно да наддават на тегло, станали по-тревожни и импулсивни. В същото време животните, на които е пренесена микрофлора от здрави хора, са се държали нормално.

„Това показва, че част от симптомите на анорексията може да се дължат на промени в микрофлората“, коментира Ана Генчулеску, част от научния екип.

Предишно международно проучване от август 2019 г. беше показало, че анорексията е хибридно заболяване, за чиято поява влияят както психологични, така и физиологични фактори, включително и нарушения в метаболизма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Качваме килограми заради притъпено чувство за ситост

Всеки втори четвъртък на януари е посветен на здравословното тегло. След обилните семейни обеди и калорични вечери по коледните и новогодишни празници, идва моментът, когато трябва да се направи равносметка и да се вземат мерки за отстраняване на излишните..

обновено на 14.01.21 в 12:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София"...

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в..

публикувано на 11.05.24 в 16:05