Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Здравко Здравков: Няма да има "амнистия" за незаконните гаражи

| обновено на 29.01.21 в 16:32
Главният архитект на София Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

В производствата по събаряне на незаконни гаражни клетки в столичните райони се изминава дълъг път, като се провеждат различни процедури, но те се извършват, за да може производството да е достатъчно стабилно да издържи в съда. След всички тези процедури се пристъпва към физическото премахване. През първата кампания вече са премахнати 200 незаконни гаражи, а през настоящата година предстои да бъдат премахнати още 1300. За всеки един от обектите, които са незаконни, ще бъде проведена тази процедура и тя ще бъде доведена до край. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Радио София и подчерта, че няма да има “амнистия” за незаконни гаражи или незаконни постройки.

Той обясни, че се планира изграждането на големи обществени гаражи, но те трябва да бъдат обвързани със спирките на масовия градски транспорт. 

"Експериментално стартирахме с четири такива гаража, които са в непосредствена близост до метростанции. Като процедура най-напред сме с гараж, който се намира в район Студентски, до метростанцията на булевардите “Г. М. Димитров” и "Климент Охридски", гараж до Пета градска болница при спирката на метрото на “Мария Луиза”, в район “Подуяне” до новата метростанция на третата линия и в “Овча купел” при метростанцията пред 88-о училище. Това са четири големи гаража с 250-300 места."

Арх. Здравков отбеляза, че нивата на моторизация в София надминават два пъти средноевропейските нива с между 600 и 700 автомобили на 1000 души. Общо са регистрирани около 1 милион. Това показва, че крайното решение на проблема минава през осмисляне на нивата на моторизация в града.

По отношение на ремонта на участъка от Околовръстния път между - разклона за Банкя и кв. “Павлово”, главният архитект на София обясни, че са получени много възражения по предложените концепции за изграждане на пътния възел на булевардите "Никола Петков" и “Цар Борис Трети”. В момента се работи за промяна на концепцията и етапно стартиране на проекта от автомагистрала “Струма” към "Овча купел" и осъществяване на връзка на входа на “Горна баня”. След това ще се върви към обезпечаване с Подробен устройствен план, като желанието е да края на тази година процедурите по отчуждаване и подготовката на ПУП да са приключили до края на тази година. 

Чуйте интервюто на Константин Лавсов с арх. Здравко Здравков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Махат гаражни клетки и в „Слатина“, регистрираните са 800

В столичния район „Слатина“ днес се премахват няколко гаражни клетки. През 2012 г. са регистрирани около 800 такива гаража. Но има и още. Целта на регистрацията е била да се знае къде са те и да се установят собствениците, обясни пред Радио..

публикувано на 28.01.21 в 10:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен,..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега..

публикувано на 22.06.24 в 11:03