Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Байков - един човек, много гласове

Петър Байков
Снимка: личен архив
Човекът- глас. Така бе представен Петър Байков, за слушателите на "Късното шоу" по Радио София. Ако проследите цялото интервю, сами ще се уверите в колко различни образи влиза дубльорът и в колко различни гласови нюанси оживява всеки герой.

Какъв е бил Петър Байков като малък и какъв е искал да стане?

"Петър Байков много обичаше, освен да си играе навън, като всички деца, да рисува като всички деца, той много обичаше да гледа приказки, приказни филми, да ги рисува, да ги играе, въобще да направи всичко, което едно дете може да направи, за да стане част от тези филми. И това още в ранната ми възраст, ме отличаваше от връстниците ми, може би. "

Въпросът кои са били любимите филми в детството му не го затрудни и мигом отличи няколко:

"Най-любимите ми филми бяха за Снежанка, за Красавицата и звяра, всички анимационни филми, които едно цяло поколение сме израснали с тях. Не само едно поколение, много поколения."

Младият талант допълни още, че е имал щастието да израсне в семейство, което винаги е поощрявало това което му харесва.

Учил е в Търговска гимназия, което, както сам отбелязва, няма нищо общо с филмите:

„Получих едно невероятно образование, счетоводство, учебни фирми, всичко което се сетите от тези неща са минали през мен. Дори имахме и креативни задачи да правим продуктови каталози, какво ли не…И там също се чувствах много добре!“ В себе си той открива предприемачески дух, вероятно заради голямата си страст да създава разнообразни проекти.

„Където и да бъда поставен, в мен се появява едно вдъхновение да направя най-доброто.“

Разказва, че винаги е знаел, че ще стане актьор. Още като дете, се явява на кастинг за озвучаване и бързо влиза в звукозаписното студио. И изглежда няма никакво намерение скоро да излиза от него. Дори напротив! Днес той развива уменията си от уюта на своето собствено студио, където създава дублажите на едни от най-гледаните филми, а след това ги качва в каналите си в социалните мрежи.

На въпроса, дали е имал съмнения, че за него това е правилният път, без колебания заявява, че всеки човек минава през съмнения, но в крайна сметка, за него е било и остава ясно, че решението му е правилно. Петър Байков, оказва се, обича предизвикателствата и не се спира пред трудности:

"Ако нещо не ми е трудно и не ми коства много усилия, значи не съмна правилното място.“

Пред слушателите на Радио София Байков сподели, че се надява един ден да може да предаде своя опит и познания на хората които се интересуват, макар в момента да не намира себе си за готов да обучава.. . И все пак завършва темата с "Но пък, защо не?"

За своите превъплъщения говори с голяма страст и сякаш наистина влиза в душите на героите, които озвучава-"Когато опозная героите, те са вътре в мен….

"Проявявам емпатия към всяко нещо, дори това, което ще видя за първи път, влизам в обувките му. Независимо дали играеш лудата вещица, или най-добрият човек на света, ти трябва да ги приемеш на сто процента, да влезеш в психиката им“ .

Чуйте в интервюто на Диана Костова - Георгиева някои от различните образи и роли, в които с лекота влиза актьорът Петър Байков, както и какво можем да очакваме от него тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05