Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Ангел Ангелов: Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията

Снимка: Елица Елефтерова - Иванова
Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”.

Коренно се промени всичко в църквата. В момента нямаме нито толкова венчания, нито толкова кръщенета. За съжаление, имаме повече опела - това е по-страшното. Дай Боже, в най-скоро време да отмине тази трагедия, която ни сполетя, и да почувстваме онази свобода, която имахме преди една година”, коментира той. 

В момента се извършват едва 15% от венчанията от времето преди пандемията. Много хора отлагат ритуала за времето след пандемията, посочва още отец Ангел Ангелов.

“Малцина са онези, които идват в храма единствено, за да бъдат в тайнството, без след това да я има частта с веселието”, коментира той.

Отделно от това всички гости са с маски, което също ограничава хората, както и изискванията за определен брой присъстващи заради необходимостта от минимално разстояние между всички. 

В Православната църква венчавката е тайнство, което има определен ритуал и не може да бъде променяно заради пандемията, а и не се налага. Изискванията за встъпване в църковен брак са същите, каквито са били и преди пандемията - да бъдат кръстени младоженците и да имат свидетели (кумове), които също да бъдат православни християни.    

Чуйте целия разговор на Луиза Лазарова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Истинският брак не е парадността на ритуала, а усилията след него

Ина Антонова, психолог: Бракът не е отживелица, но е отговорност

Не може да поставим знак на равенство между любовта и брака. Ако не сте готови за скуката и рутината, по-добре си останете гаджета . С тези думи в студиото на Радио София психологът Ина Антонова напомни друга известна фраза – „Не убивайте любовта..

публикувано на 22.02.21 в 12:04

Младите хора не са се отказали от встъпването в брак дори през пандемията

Дори в пандемия, младите хора не са спрели да се женят. Това, което е по-характерно за пандемията, е че се прехвърлят от дата в дата, с надеждата, че пандемията ще премине и ще могат да направят голяма сватба. Нашите младоженци не ги спира..

публикувано на 22.02.21 в 10:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Търг за съвременно българско изкуство представя творби на млади и изявени майстори

Търг за съвременно изкуство ще представи творби на изявени и млади съвременни български майстори.   Как се остойностява съвременно изкуство днес, как се продава и купува, как се създава стойност, разказаха в предаването “Радиокафе“ Милена Едвиг и..

публикувано на 20.09.24 в 15:15
Камала Харис и Доналд Тръмп

Дебатът Тръмп-Харис е все още горещ

Повече от седмица след края на дебата между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, също и недоказаните твърдения за това как имигранти от Хаити се хранят с домашни любимци продължават да са тема на разговор. Стигна се дори и до..

публикувано на 20.09.24 в 15:12
Искра Ангелова и Виктория Ценова

Искра Ангелова създаде школа за актьорско майсторство

Искра Ангелова е журналист и актриса, ангажиран гражданин по всякакви теми на нашето съвремие. Тя създаде своя школа за актьорско майсторство, но не само – това е място и за култура, комуникация и общуване с младите хора. Ангелова разказа..

публикувано на 20.09.24 в 15:10
Клиника по урология на Военномедицинска академия

Медици от 7 държави на курс при уролозите от ВМА

Специалисти от седем държави се включиха в двудневен курс, организиран от Клиника по урология на Военномедицинска академия, ръководена от проф. д-р Илия Салтиров. В научно-практическата академия се включиха медици от България, Израел, Сърбия,..

публикувано на 20.09.24 в 14:35