Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Бракът не е отживелица, но е отговорност

Истинският брак не е парадността на ритуала, а усилията след него
Снимка: БНР

Не може да поставим знак на равенство между любовта и брака. Ако не сте готови за скуката и рутината, по-добре си останете гаджета.
С тези думи в студиото на Радио София психологът Ина Антонова напомни друга известна фраза – „Не убивайте любовта с брак“, с което потвърди, че тя не е само шега, а в нея има истина.

„Не разбираме брака като институция. Това не е сливане на две половинки, а обединение на усилията на две индивидуалности. Бракът не е отживелица, но той е поемане на отговорността да бъдем до някого в добро и зло“, отбеляза Антонова.

По думите й, за да се намали броят на разводите, хората трябва да се вземат не толкова млади, а и с малко разум. От друга страна, като напреднат годините, не ни се занимава с това, да превъзпитаваме някого. А бракът е опит „да направим човека до нас удобен за себе си“.

Според психолога хората, които живеят на семейни начала, имат имагинерна свобода. Отговорността за другия, както и за децата, обаче е не по-малка.

Бракът не е ритуал, не е подпис или договор, а обвързаност, заедност. Градене на нещо общо, съвместно.

„Когато идеята за една връзка е просто да не сме сами (самотни), ние всъщност не сключваме съюз с партньора, а със себе си. За една добра вразка е нужен здравословен егоизъм“, отбеляза Ина Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Младите хора не са се отказали от встъпването в брак дори през пандемията

Дори в пандемия, младите хора не са спрели да се женят. Това, което е по-характерно за пандемията, е че се прехвърлят от дата в дата, с надеждата, че пандемията ще премине и ще могат да направят голяма сватба. Нашите младоженци не ги спира..

публикувано на 22.02.21 в 10:55

Отец Ангел Ангелов: Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията

Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”. “ Коренно се промени всичко в църквата . В момента нямаме нито толкова венчания, нито..

публикувано на 22.02.21 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища,..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър на "А to jazZ" - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме..

публикувано на 15.06.24 в 11:30