След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението.
Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
По думите на Димитров едно отваряне на заведение би струвало на управителя между 5000 и 30-40 хиляди лева за зареждане. Никой не иска да рискува с такъв капитал.
От бранша искат Столичната община да намали местните данъци, да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет, да не се трупат допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти.
След края на пандемията ще са нужни от 5 до 10 години, за да се възстанови браншът, както го познаваме до началото на 2020 г, смята Атанас Димитров.
Предложенията на БХРА биха предотвратили погубването на още обекти, пряко свързани с обслужването на туристи.
„Имаме чуваемост и следващата седмица ще се срещнем със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Ако Столичната община подаде ръка, ще дойде момент, когато бизнесът ще се отплати“, каза още зам.-председателят на БХРА.
Чуйте разговора по темата на Елена Пъневска.
Намаляването на ДДС в заведения и ресторанти нямаше за цел намаляване на цените. Това беше мярка за запазване на бизнеса и работни места в този сектор, носещ 12-13% от БВП. Това коментира пред Радио София зам.-председателят на Българската..
Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим"..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за..
Разговорът е със Здравко Петров - урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви,..
Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм..
Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство,..
Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които..
Festeaval – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само..