Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката и преодоляването на различията

Ненчо Балабанов
Снимка: Ани Петрова

Най-известните чуждестранни детски песнички, адаптирани на български, вече и в албум. Повече за идеята и реализацията ѝ от създателя на албума Ненчо Стефанов и актьора и певец Ненчо Балабанов:

"От 5-6 години съществува YouTube канала ни и преди няколко месеца създадохме и караоке-версии, и записахме звучене с живи инструменти. Каналът се роди заради нуждите на нашите деца, имаше канал само с песни на английски" - спомня си Ненчо Стефанов.

В проекта има и жестомимичен превод - "генерално в платформите отсъства такъв превод на български. Чрез този проект дадохме равен достъп" - пояснява Стефанов.

"Песните са подбрани и с обучителен елемент" - признава създателя на албума и продължава за дългата си съвместна работа с Ненчо Балабанов. "Прекрасен актьор с прекрасна дикция" - представя го съименника му.

Другият Ненчо подема: "Пет маймунки" в трио с редактора на предаването Диди Костова, която пита единия Ненчо за любима или трудна песен. "Повечето песни са познати на българските деца от интернет. Радвам се, че децата предпочитат българския вариант, нищо, че са слушали английския."

"Текстовете са хубави, но сме добавили и караоке. Нека всеки от слушателите я запише по свой начин и ни я изпрати" - провокират Ненчовците. Може би ще има и концерт за Деня на детето, на който обещаха да припяват и колегите от Радио София. 

"Музиката винаги е служила за преодоляване различията между хората" - завършват двамата Ненчовци:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: dyulgerov.blogspot.com

Ангел Дюлгеров пуска втори самостоятелен албум на 21 май

В парчето известният композитор и аранжор е записал вокали, китари, цигулка, пиано, бас. "Когато работя с други изпълнители, няма как да не се съобразя с техните изисквания, история и стил. В авторския ми албум, нещата са много по-искрени , такива, каквито ги усещам, не си поставям чужди рамки. Просто – стремя се да създавам изкуство ...

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Предстои финалът на Тийноватор 6

На 18.05 2024 г. ще се проведе финала на Тийноватор 6. Менторската програма стартира през учебната 2018-2019 г. в България, като в първия сезон участие вземат 50 ученици от четири училища в София. С повече от десет пъти нараства броя на участниците в следващите пет години, като в шестото издание на Тийноватор, за учебната 2023-2024 година,..

публикувано на 10.05.24 в 13:22
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), Сдружение "Данни за добро", журналисти и други обществено активни граждани...

публикувано на 10.05.24 в 12:34

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24