Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-кризата направи зимния туристически сезон много труден

Боровец отчита 40% спад в туристите, а Банско - 70% спад

Снимка: borovets-bg.com

Covid-кризата направи зимния туристически сезон много труден за някои от курортите в страната. “Започнахме много късно. Късно творихме ски зоната - на 30 декември поради липса на сняг. Спазвахме всички санитарни изисквания, които налагаше противоепидемичната обстановка.

Много труден сезон беше. Пълен с много предизвикателства и много повече допълнителни усилия от наша страна”, казва Василия Константинова, директор на концесионера на лифтовете “Бороспорт”.

Резултатите от зимния сезон са - достигнати 60% от туристите, посетили курорта през 2019 и 2020 г. 90% от тях са българи. Това означава, че имаме около 10% чужденци и то такива, които могат да дойдат с автомобил - македонци, румънци, сърби. Имаме 40% спад на хората, посетили курорта, като приходите са малко под 50% от приходите през изминалите две години, допълва Василия Константинова. 

“Факт е, че успяхме да работим, все пак, през сезона при спазване на всички мерки и изисквания, които бяха поставени пред нас. Сезонът беше доста труден и непредвидим. Всичко се случваше в последния момент.

Нямаше как да планираме и да предвидим какво ни предстои, но пък това показа една възможност за организация в последния момент и гъвкавост и мисля, че успяхме, предвид създадената ситуация да задоволим претенциите и изискванията на гостите”, обяснява Благовестка Томова – председател на Съюза на хотелиерите и собствениците на Боровец.

Ако всичко това може да се изведе нещо хубаво, според нея, това е, че голяма част от българите посетиха зимните ни курорти. “Аз се надявам, че те успяха да видят красотата на нашите планини и се надявам, че ще ги спечелим и за следващия сезон”, допълва тя.

“Тежък, труден и непредвидим сезон, в който не знаехме нито хотелиери, нито ресторантьори, общо взето целият бранш не знаеше как да постъпи, коментира Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

По думите му през сезона е бил без прогноза, без външни туристи, несигурен сезон и без хоризонт за работа, без хоризонт за договори занапред, за събития. Около 70% е спадът на посещаемостта на Банско.

За първи път в активната част на сезона имаше доста хотели, които нямаха сигурност, нямаха база, нямаха договори и останаха затворени, а това е много жалко, защото цели семейства са останали без работа, без доходи и съответно сезонът не е вкарал и пари в местната икономика.

“Наблюдава се у хората отказ и нежелание за работа в туризма, защото хоризонтът ни занапред не е сигурен. Сами виждате, че несигурността е изключително голяма и младите хора се преквалифицират. Това ще удари скоро в бранша като липса на кадри”, коментира той.

Чуйте повече за проблемите в бранша в разговорите на Антония Каменичка и Божидар Янев в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07