Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помогнете на черния си дроб през пролетта

Снимка: Pixabay
Много от нас са чували различни съвети за „прочистване на черния дроб“ поне веднъж. Всъщност до пролетта този вътрешен филтър на телата ни се чувства особено изтощен, тъй като през студения сезон сме особено склонни да ядем мазни храни и да пием алкохолни напитки. Черният дроб се нуждае от помощ, която обаче трябва да е деликатна и компетентна.

Превърнете в навик яденето на 2-3 ореха на ден

Те са източник на глутатион и аргинин. Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини, полезни аминокиселини и витамини. Ядковите мазнини са "правилни" и здравословни. Те се абсорбират добре и работят за подобряване на състоянието на кожата, косата, зрението и мозъчната дейност.

Орехите имат едно значително предимство пред останалите ядки. Те са богати на глутатион, наричано „майката на антиоксидантната защита“. Той е включен в повечето процеси за неутрализиране на токсините в тялото ни. И обикновено се произвежда от черния дроб. Но малко помощ няма да му навреди, пише БГНЕС.

Освен това орехите са богати на аргинин - аминокиселина, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка.

Яжте грейпфрутите с ципата

Те са източник на нарингенин. Този жълт или розов плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които са чудесни за прочистване на черния дроб. Но за правилния ефект ще трябва да се откажете от навика да ядете само сочната пулпа на плода, отделяйки го от ципите. В края на краищата там се съдържа флавоноидът нарингенин. Това вещество помага за нормализиране на метаболизма на глюкозата, потиска апетита и според някои медицински изследвания стимулира черния дроб да разгражда съхраняваните мастни молекули. Малък „страничен ефект“: именно нарингенинът прави вкуса на грейпфрута горчив.

Станете приятели на лука и чесъна

Лукът и чесънът са незаменими за детоксикация на черния дроб. Източникът на специфичната миризма и вкус на тези продукти е органичното сярно съединение - алицин, което се използва от черния дроб за неутрализиране на широк спектър от токсини. Той също така дарява лука и чесъна с бактерицидни и противогъбични свойства.

Прави впечатление, че алицинът присъства в лука под формата на етерично масло. За да го получите от чесъна, първо ще трябва механично да унищожите скилидката. Например – смачкайте я. В този случай две химични съединения ще реагират, за да образуват алицин. Затова смачкването на чесън го прави по-полезен от нарязването му или сервирането на трапезата на цели скилидки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16