Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Никола Симеонов и празничното меню

| обновено на 02.05.21 в 13:03

Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта. 

„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява,  и така се получава мек козунак на конци.“ 

За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.

„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“ 

Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.

„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“ 

Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49