Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта.
„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява, и така се получава мек козунак на конци.“
За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.
„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“
Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.
„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“
Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:
На 15 декември, от 12.00 часа, в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се състои концерт-матине на Панчо Владигеров-внук и Kalki's family. Коцето Калки и съпругата му, пианистката Мартина Табакова, гостуваха в "Радиокафе“, за да споделят за проектите си. "Тази година беше доста наситена със събития, посветени на..
През 2024 г. онлайн търговията у нас бележи ръст от 20% и надхвърля 2,3 милиарда евро . За период от 4 години - от 2020 до 2023-та, обемът на пазара е удвоен . В кампанията "Черен петък" през ноември са извършени покупки за 500 млн. лв . Триста милиона от тях са платени само за три дни (15-17 ноември). Това съобщи пред БНР-Радио..
Дни преди Коледно-новогодишните празници, от община Челопеч са зарадваха на своеобразен подарък - чисто нов електромобил по проект на Националния доверителен еко фонд. Електрическия автомобил ще се използва за следните дейности: Разнасяне на храни, материали и извършване на услуги за хора в затруднено материално положение;..
Велосипедна работната група е създадена към Транспортната комисия в Столичния общински съвет през изминалото лято. Тя играе координационна роля между различните дирекции в Столичната община и велосипедната общност, каза пред Радио София Радостина Петрова - експерт към Транспортната комисия. "Говорим си за проектната готовност на нещата, които..
Съветът за електронни медии ( СЕМ) формулира какво е препоръчителното екранно време за децата и даде насоки за използването на медийното и онлайн съдържанието . Целта е да се помогне на родители, настойници, попечители или други лица, които полагат грижи за деца, както и специалистите, работещи с деца от най-ранна възраст, така че екраните да..
Ски легендите Михаел Валхофер и Марк Жирардели идват за откриването на сезона в Банско на 14 декември , съобщи пред БНР-Радио София Иван Обрейков – маркетинг директор на концесионера на ски зоната в курорта. В програмата тази събота е предвиден и концерт на Дара. Хубавата снежна покривка отвори ски зоната още в началото на декември...
Кръгла маса за подкрепа на оцелели от домашно насилие чрез предприемачество ще се проведе днес (12 декември), от 18.00 часа в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Организатор е ThinkYoung в рамките на проекта EASE. Целта на проекта е да предостави възможност на експерти, изследователи и лидери на гражданското общество да споделят..