Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Никола Симеонов и празничното меню

| обновено на 02.05.21 в 13:03

Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта. 

„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява,  и така се получава мек козунак на конци.“ 

За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.

„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“ 

Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.

„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“ 

Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде са ромите от съборените постройки на гетото в "Захарна фабрика"?

В предаването "Ритъмът на столицата" отново е на фокус казусът "Захарна Фабрика". Разговаряме с Надежда Цекулова от Българския хелзински комитет (БХК), който вследствие на подадена жалба към Европейския съд по правата (ЕСПЧ) на човека е процесуален представител на над 120 жалбоподаватели.  "Ние представляваме хората, чиито домове бяха разрушени, в..

публикувано на 19.09.25 в 19:30
Христо Панчугов

"Форум", 19.09.25: Защо щъкат политически формации на ръба на оцеляването?

В края на седмицата събитията не само от нея коментира  политологът Христо Панчугов . Според него: И след вота на недоверие, и след блокажът пред парламента вчера, държавата с главно "Д" е същата. Имаше опит да се преформатира разговорът. Една част от българската политика, която е претендирала да носи смисъл и разум, слезе и се принизи до..

публикувано на 19.09.25 в 18:40

Площад "Славейков" - трибуна на посланията от изложбата "Толерантност"

Изложба с плакати, озаглавена “Толерантност“ и съставена от Мирко Илич, е подредена на пл. “Славейков“ в София. Изложбата е посветена на Празника на София и поставя начало на програмата, съпътстваща предстоящото през декември 11-о Международно триенале на сценичния плакат. Българското участие в селекцията е представено от плаката на Люба Томова –..

публикувано на 19.09.25 в 17:51
Визуалният артист Николай Иванов

Анимацията дава неограничени възможности за експеримент

На 23.09 от 18.00 часа в галерия Lobster, част от креативното пространство L44, ще бъде открита изложбата "Повтори" на артиста Кели Анна. “Повтори" е изложба, която разглежда повторението катo творчески инструмент и начина, по който Кели възприема света. Чрез повторението се появяват нови ритми, отварящи пространство за открития. Оформен от нейния..

публикувано на 19.09.25 в 17:04
Вяра Николова, Тодора Радева, Йоанна Елми

За силата на думите дни преди "Нощта на литературата"

“Вярваме в литературата и в това, което тя може чрез разказването на истории да достигне до хората, да промени тяхното мислене и да направи хората повече хора. Да ги накара да мислят по начин, който е повече вид съпротива към ИИ, изкуствени ценности, пропаганди, фалшиви новини. Освен това, специално за мен, и хората, които обичат да четат литература, е и..

публикувано на 19.09.25 в 16:31

Спирането на тв шоуто на Джими Кимъл – отзвук и притеснения за цензура

Отзвукът от спирането на комедийното шоу на Джими Кимъл продължава да отеква. С това и дебатът за свободата на словото излезе на предна линия в Съединените щати. Предаването на Кимъл по телевизия ABC бе спряно тази седмица без официален мотив за стъпката. Водещият бе свален от екран след негов монолог, в който той свърза заподозреният за..

публикувано на 19.09.25 в 16:10

От СОС очакват много отговори от "Топлофикация София"

"Топлофикация София" планира да остави без топла вода и парно жителите на квартал "Дружба 2" в следващите три месеца (от началото на октомври до края на декември). Поетапно ще се спира топлоподаването в отделните части на квартала – втора, трета, четвърта и пета. Омбудсманът Велислава Делчева сезира Комисията по енергетика в Народното..

публикувано на 19.09.25 в 15:22