Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любен Хубенов: Защо да празнуваме със смъртта на животно?

Готвачът, веган и музикант дава рецепта за бързо и вкусно ястие - пържола от гъби и аспержи

Любен Хубенов
Снимка: Олег Узунов

Може ли след постите преди Великден и в събраните празници в началото на май да минем с трапеза, в която да липсва агнешкото?

Това е елементарен въпрос за професионалния готвач, активист и китарист от хардкор групата „Last Hope“ Любен Хубенов. Със сигурност повече от 15 години той не е вкусвал не само агнешко, но и друго месо.

„По време на празници трябва да споделим любовта и храната си с ближния. Защо трябва да е агънце, може да е просто вкусна храна. Защо трябва да се празнува със смъртта на някакво животно?“, каза развълнуван от темата той пред Радио София.

Хубенов призна, че обожава аспержите и предложи нещо, което се прави бързо, но става вкусно:

  • Рецептата
    Слагаме да се вари ориз по избор (препоръчвам червен) според инструкциите на пакета. Половината от водата заменяме с кокосово мляко и добавяме сол. Без да се реже, разделя или накъсва, един пакет кладница се слага в предварително загрят тиган на средно висока температура. Мазнината е по избор, но препоръчвам зехтин. Овкусяваме със сол, пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин и мащерка и затискаме с друг тиган, който да прилепи кладницата към горещата повърхност, докато тя не придобие тъмнозлатист цвят ( 10-15 мин). Обръщаме за “пържолата” и я позлатяваме за още две минути от другата страна. Обръщаме пак я и я слагаме в чинията. Докато изчакваме почти готовият ориз, в загрят тиган със зехтин слагаме няколко аспержи (сега са в сезон и не са толкова скъпи) и буквално за три минути, след осоляване и малко чесън и черен пипер, аспержите са готови и се изсипват в чинията до вече готовия ориз и кладницата.
    Винаги и дори задължително, до това кажи-речи класическо ястие, могат да се добавят каквито имате зеленчуци в хладилника - глазирани, сотирани, запечени или на пюре.

„Не се ограничавайте от традиции и правила. Обичайте хората около вас, помагайте на тези в нужда! И не забравяйте - всички носим еднаква по форма душа. Домашните ни любимци - нашите кученца и котенца, не са традиционен обяд или вечеря, защото традициите ни са такива. С агънцетата обаче не е така...“, допълни Любен Хубенов.

По думите на готвача-музикант, отношението към веганите е формирано заради няколко по-„активни“ - никой не обича да му казваш какво да прави или яде. Лично той, ако не е спрял да яде месо, нямало да опита и да яде много от вкусните нещо, които и до днес приготвя за хранене. Принудил се да се научи да готви, развил хранителната си култура.
Не ви ли се прииска да го последвате?

С Любен Хубенов разговаря Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Радиоразходка по ул. Георги С. Раковски

Разходката по ул. Георги С. Раковски започва от най-високото ѝ място, с паметника на Вазов и витошката морена, от която да гледа към любимата си планина. Наблизо е Палатата Св.София, дело на арх.Парашкеванов (1929). Там е пл.Николай Гяуров, кръстен по инициатива на Гена Димитрова, която също живее наблизо. Следва историята на Военния клуб - коя всъщност..

публикувано на 19.07.25 в 16:00
Аспарух Лешников

Историята оживява - Аспарух Лешников, АРИи първа и втора

Веселина Узунова от ИИИ-БАН за Аспарух Лешников: "Басът на групата Роберт Биберти е завиждал и на Аспарух Лешников, и на евреите в групата. Омразата по онова време се е ширила, дори и между членовете на групата. Аспарух Лешников става плячка на Биберти. След 9 септември 1944 на Лешников не е разрешено да напусне България. Писмата му доказват..

публикувано на 19.07.25 в 15:00
Борю Зевзека (в средата) с приятели

Адресите на любовта - Борю Зевзека

Борис Руменов, чиито псевдоним Борю Зевзека е измислен от проф. Иван Шишманов, е легендарна фигура сред софийските интелектуалци и бохеми през първите десетилетия на ХХ век. Името му е нарицателно, и също както за проф. Александър Балабанов, за него се разказват комични и куриозни случки. Хуморът му е свеж, заразителен и незлоблив, автор е на 15..

публикувано на 19.07.25 в 14:00
С Константин Драгов и Сана Драгова

Медитацията е начин да се чувстваме нормално

Шри – Шри Рави Шанкар гостува отново в България – Константин Драгов и Сана Драгова: "Той е основателят на фондация "Изкуството да живееш", тя е в над 180 държави. Учителят ще има лекция с възможност за въпроси и отговори и най-вече, ще има медитация в залата (НДК - зала 1). Ще е като на концерт. Заедно ще преминем отвъд хаоса. Блаженството е..

публикувано на 19.07.25 в 11:54

Киното е лесен път за предаване на култура

Филмът „Гунди“ влиза в британската разпространителска мрежа – режисьорът Димитър Димитров с подробностите: "Много е важно, че филмът продължава като част от програмата на британските кина от веригата "Одеон". Тя е достъпна в сайта им и те са си направили сметка, че не само българи ще го гледат. Като студент там не съм си и мечтал, че някой ден мой..

публикувано на 19.07.25 в 11:02

Мост между поколенията

Голямата маса: Градски дворове – Божидар Емануилов, зам.-кмет на "Оборище":  "Има най-различни работилници за деца и възрастни в един от дворовете, гаражна разпродажба в друг, жива музика. Градските дворове е изчезваща среда, тези, които сме израснали в центъра ги помним. Те са мост между поколенията. Има и хора, които негодуват заради ограничения..

публикувано на 19.07.25 в 10:11

Уличното изкуство дава свобода

Уикенд с „ Мале-мале“ – второ издание на мини фестивала в Южния парк, гост по този повод ни е Петринел Денев: "Програмата ни е малка, първото издание бе изцяло за деца. Хуморът е подходящ и за възрастните. Предвидили сме и уъркшоп за улична клоунада - така и ние започнахме с "Мале-мале". Уличното изкуство дава свобода - да пробваш, да..

публикувано на 19.07.25 в 10:00