Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мухълът в жилището може да бъде смъртоносен

Мухълът по стените на жилището може да причини различни заболявания, предупреди Максим Дяков, инженер от Катедрата по микология и алгология към биологическия факултет на Московския държавен университет, цитиран от БГНЕС.

Плесените не са просто неприятен дефект, те се образуват от натрупването на микроскопични гъбички от различен тип. Някои от тези гъби са патогенни, т.е. могат да се размножават в човешките тъкани и да доведат до сериозни заболявания като микози и алергии, предупреди Дяков.

Здравите хора са устойчиви на въздействието на гъбичките, ако концентрацията на тези патогени е ниска, каза той. Но ако човек страда от хронични заболявания или е претърпял операция, той е изложен на риск. Мухълът е особено опасен за хора с отслабена имунна система.

"Струва си да се страхувате в случай на отслабване на организма. При имунодефицит много често настъпва смърт от микози (заболявания, причинени от микроскопични патогенни гъби)", каза експертът.

В случай, че човек е принуден да приема антибиотици, той е още по-уязвим към гъбична инфекция.

В допълнение към гъбичната инфекция, хората по стените на чиито жилища се появяват тъмни петна са изложени на риск от алергии, тъй като спорите, освободени от плесените са алергенни, добави Дяков. Според него има само един начин да се избавим завинаги от плесента - да премахнем първопричината й, тоест влагата.

"По стените тези гъби обикновено се появяват в резултат на конденз, намокряне и теч на тръби", каза Дяков.

Стената трябва да е суха, подчерта той. Освен това експертът препоръча използването на специални препарати за борба с гъбичките по стените.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“ , в който са включени всички сфери на изкуството. Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно. „Тогава решихме да направим..

публикувано на 08.05.24 в 13:32
Доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Добрата среда е условие за успех в ученето и работата

Бъдещето е на тези професии, които доставят такова удовлетворение на хората , че да са готови да си плащат да ги упражняват. Казват, че академичната общност има свободата да си избере които 18 часа от денонощието си поиска за да си върши ангажиментите. С тези думи между бъдещето и настоящето започна гостуването в БНР-Радио София доц...

публикувано на 08.05.24 в 12:07
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16