Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истини и митове за меда

Снимка: Pixabay
Има много митове около меда, който е известен на хората от стотици години. Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, медът се използва до 20-ти век за борба с инфекциите, като се прилага върху порязвания, рани и язви.

Интересен факт е, че медът е годен за консумация дори след три хиляди години. Археологически находки доказват, че медът е използван от древните египтяни. В гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. Най-интересното е, че въпреки отминалото време, той не се е развалил и все още става за ядене.

Работата е там, че медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си. В този случай той остава без загуба на свойства много по-дълго от посоченото в срока на годност.

За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура, далеч пряка слънчева светлина и не се препоръчва да се съхранява в хладилник.

Причината за това хилядолетно запазване се крие в ензим, произведен от пчелите. Той въздейства върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.

Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими, всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.

Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.

Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето. Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захарта. Факт е, че е по-сладък и трябва да се използва по-малко.

В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче могат лесно да бъдат унищожени, като просто го загреете за няколко секунди при температура около 50 °. 

Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.

Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007 г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства. 

Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.

Кристализацията е показател за качеството на меда. Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Освен това ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.

Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.

Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Работата е там, че малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50