Интересен факт е, че медът е годен за консумация дори след три хиляди години. Археологически находки доказват, че медът е използван от древните египтяни. В гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. Най-интересното е, че въпреки отминалото време, той не се е развалил и все още става за ядене.
Работата е там, че медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си. В този случай той остава без загуба на свойства много по-дълго от посоченото в срока на годност.
За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура, далеч пряка слънчева светлина и не се препоръчва да се съхранява в хладилник.
Причината за това хилядолетно запазване се крие в ензим, произведен от пчелите. Той въздейства върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.
Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими, всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.
Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.
Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето. Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захарта. Факт е, че е по-сладък и трябва да се използва по-малко.
В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче могат лесно да бъдат унищожени, като просто го загреете за няколко секунди при температура около 50 °.
Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.
Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007 г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства.
Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.
Кристализацията е показател за качеството на меда. Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Освен това ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.
Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.
Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Работата е там, че малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.
Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната СГХГ се помещава друг дървен театър, за който вече сме говорили тук. В 1888 пловдивската трупа остава..
Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев:
За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си съпруг, изключителния саксофонист Ангел Везнев, гастролират в Австрия, Германия, Швейцария,..
FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено. Като цяло зеленият чай е по-популярен. Неправилно използваме думата чай за билковите отвари - те трябва..
Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова:
Кампания "Направи го" - регистрирай бременност до края 2026 и спечели всичко за бебето безплатно за 1 година. Разказът е на Дани Старидолска: "В кампанията, която е целогодишна, всяко семейство може да се запише на сайта ни и да разкаже личната си история: "реших да имам дете сега, защото". Историите остават за целите на кампанията и няма да се..
Изложба "Спирка София: Пазарни дни” - втори фотографски проект от серията, посветена на мултижанровия район около Женски пазар и неговото опознаване. Гостува ни авторът ѝ, журналистът Константин Вълков: "Малко е сложно да снимаш Женския пазар, той е град в града. Едва ли не на всеки ъгъл има нещо цветно. Именно това създава големи проблеми - в..