Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава испанският вестник „Ла Вангуардия“.
Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват правилно.
Котлети
Котлетите трябва да се извадят от хладилника точно преди приготвянето им, както и всички ястия от кайма. Каймата може да бъде много по-опасна от цяло парче месо. Котлетите трябва да се приготвят на минимум 70° C.
Майонеза и сосове на яйчена основа
Ако сосовете на яйчена основа са пастьоризирани и се съхраняват в хладилник до срока им на годност, няма проблем да бъдат консумирани в топлото време. Те трябва да се извадят оттам непосредствено преди консумация. Ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени след 24 часа.
Стриди и други морски дарове
Именно отравянето с морски дарове е най-опасно. Това се случва заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те могат да предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Изключително опасни обаче са за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.
Пържени картофи
Картофите, оставени за дълго време на стайна температура, могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Останалите ни сготвени картофи, трябва да се съхраняват в хладилник.
Пилешко
Пилешкото месо съдържа много вода и мазнини, което го прави много уязвимо на температури. За да сме сигурни, че местото няма да ни зарази салмонела или листерия, е добре да не го мием непосредствено преди приготвяне. Местото е добре да се пипа с ръкавици и трябва да сме сигурни, че е напълно готово преди консумация.
Остатъци
Ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.
Пресни зеленчуци
Всички зеленчуци, плодове и листни растения трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. Съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби.
Дини и пъпеши
За да сме сигурни, че кората на динята и пъпеша не е замърсена е добре преди разрязване и консумация да я измием старателно.
В началото на всеки август от края на миналия век, Банско е джаз. Но и не само. Може ли различни теми да имат обаче джаза като общ знаменател? Първи гости в джаз-парка на Банско са Вили Стоянов и Даниеле Феббо , които ни разказват за Джаз академията :
В края на 1907 е открита първата самостоятелна изложба на Тръпко Василев - маслени бои от София. Изказват се противоположни мнения. Елисавета Консулова-Вазова и Александър Божинов са сред носителите им. В спомените на самия Тръпко, има търговски успех. Преди първата му изложба, работи като бояджия - попада на прочути клиенти, като д-р Васил Радославов и..
Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род; проф. Венцислав Димов -..
Елисавета Консулова-Вазова е първата българка завършила Рисувалното училище, първата дръзнала да рисува голо тяло от натура и първата, организирала си самостоятелна изложба като художник. Със съпруга си, най-малкия брат на Иван Вазов - Борис, празнуват златна сватба - 50 години, преживени в хармония сговор и любов. Ветка, както я наричат..
Двамата братя и ИИ - Богой и Никола Богданови за конференцията за бизнес гъвкавост - бързо адаптиране в светкавично развиващия се свят на ИИ: "Все по-популярни сме като братята дето модернизират компанията, а вече правят и конференция. Помагаме на бизнеса да работи по модерен начин. Науката за управление, мениджмънт и работа в екип също се..
Боян Бочев ни представя от мястото на събитието Тринайсетия Национален събор на народното творчество в Копривщица: "Официалното откриване е в 11 ч., хората се въртят в различни конфигурации от снощи. Има изпълнители от цяла България, залага се на автентичното. Копривщица не е спала снощи - Валя Балканска и 100-те каба гайди са тук. В 1965, съвсем..
Зелени библиотеки – представя ни ги Мирела Иванова, поет и участник: "Парк Заимов звънти от детски гласове - бъдещи читатели. Предлагат се читателски карти на бъдещите читатели и уникална изложба за местата на Вазов в София, на която той е големият летописец. Имаме и изложба с парковете на София. Важно е да съчетаем естеството на природата с..