Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Морските дарове, майонезата и месото могат да са опасни в топлото време

Снимка: Ани Петрова

Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава испанският вестник „Ла Вангуардия“. 

Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват правилно.

Котлети

Котлетите трябва да се извадят от хладилника точно преди приготвянето им, както и всички ястия от кайма. Каймата може да бъде много по-опасна от цяло парче месо. Котлетите трябва да се приготвят на минимум 70° C.

Майонеза и сосове на яйчена основа

Ако сосовете на яйчена основа са пастьоризирани и се съхраняват в хладилник до срока им на годност, няма проблем да бъдат консумирани в топлото време. Те трябва да се извадят оттам непосредствено преди консумация. Ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени след 24 часа.

Стриди и други морски дарове

Именно отравянето с морски дарове е най-опасно. Това се случва заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те могат да предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Изключително опасни обаче са за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Пържени картофи

Картофите, оставени за дълго време на стайна температура, могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Останалите ни сготвени  картофи, трябва да се съхраняват в хладилник.

Пилешко

Пилешкото месо съдържа много вода и мазнини, което го прави много уязвимо на температури. За да сме сигурни, че местото няма да ни зарази салмонела или листерия, е добре да не го мием непосредствено преди приготвяне. Местото е добре да се пипа с ръкавици и трябва да сме сигурни, че е напълно готово преди консумация.

Остатъци

Ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.

Пресни зеленчуци

Всички зеленчуци, плодове и листни растения трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. Съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби. 

Дини и пъпеши

За да сме сигурни, че кората на динята и пъпеша не е замърсена е добре преди разрязване и консумация да я измием старателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселата вдовица - репетиция

Тя няма нужда от много грим

За предстоящата премиера на "Веселата вдовица" в Националния музикален театър говорим с двама от "виновниците" за събитието. Началото е със Стефан Илчев, един от солистите: "Подготовката е много голямо преживяване - никога не знаем какво да очакваме. Режисьорът Валентин Ганев много разбира целия процес - музикалния, заедно с визуалния. Благодарение на..

публикувано на 02.03.25 в 11:43
Албена Ненкова

За нещата от живота, които няма как да бъдат клиширани

Албена Ненкова има зад гърба си няколко книги – трилогията за „Софиянката, която слага всичко в тигана“, книги за виното и книга за ракията (с разкази по тази интригуваща тема). Родена в София, израснала като малка в Ловеч при баба си, Албена живее интересен и пълнокръвен живот. Така е и като човек. Била е в националния отбор по синхронно..

публикувано на 02.03.25 в 11:02
Росен Люцканов с преведения от него бестселър

Харари се интересува от предвиждането на бъдещето с цел да го промени

Приемаме, че информирането е нещо добро, но знаем, че всичко има две страни. Досега обаче никой не е поглеждал на този процес както п роф. Ювал Харари. Той хвърля сянка на съмнение върху това твърдение, казвайки, че под информация се разбира: 1. това, което ни дава знания за света, а 2. – това, което подрежда света. В единия..

публикувано на 02.03.25 в 09:25
Лесничеят Васил Попов

Историята оживява - Лесничеят Васил Попов, части първа и втора

Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”:

публикувано на 01.03.25 в 16:00
Кооперация

Софийски разкази - квартал “Иван Асен II”

Как се казва сега кварталът, кой носи орлите, откъдето започва и още любопитни неща - в звуковия файл: И още: кои са сградите на "портата" на т.н. "трета извънградска част"? Какво е имало на мястото на Полиграфическия к-т? Още подробности от спомените на майката на Драган Тенев, който разказва за обитателите на квартала, в който прекарва почти 70 г...

публикувано на 01.03.25 в 15:00
Иван Гарелов с Донка Стамболийска

Адресите на любовта - Иван Гарелов

В рамките само на една година телевизионната легенда Иван Гарелов губи и двете си съпруги, които обича - бившата и настоящата. И Василка Гарелова (запазва фамилията му след развода, заради двете им деца), и Донка Стамболийска са журналистки. Но само дама със същата професия би могла да разбере отдадеността на работата и рисковете, които поема..

публикувано на 01.03.25 в 14:00
Мая Бочева-Уики

Съвременна митология

Мая Бочева-Уики, художник-илюстратор и издател на детски книги-игри представя д ебютния си късометражен анимационен филм „Кой светна Луната?“, реализиран с подкрепата на НФЦ. Филмът вече е с номинация за „Златен ритон“ и е създаден по едноименната книга, с която децата ще се запознаят след прожекцията (1 март, 17 ч., вход свободен - сцена Централни..

публикувано на 01.03.25 в 11:25